Puhujaesittelyt

ROB BRINER

on organisaatiopsykologian professori (Queen Mary University of London) ja palkittu tiedolla johtamisen guru. Briner tutkii, luennoi, kirjoittaa ja puhuu tiedolla johtamisen lisäksi myös henkilöstöjohtamisesta ja organisaatiopsykologiasta. Briner on Center for Evidence-Based Managementin (www.cebma.org) perustajajäsen, varapuheenjohtaja ja nykyisin sen tieteellinen johtaja.

Briner johdattelee Liikuntafoorumin osallistujat tiedolla johtamisen perusteisiin kertomalla, mistä tiedolla johtamisesta on kyse ja miksi tarvitsemme sitä?

JUHA HULMI

on liikuntafysiologian apulaisprofessori (Jyväskylän yliopisto) ja suositun Lihastohtori-blogin ja Lihastohtori-kirjan kirjoittaja. Lihastohtori taistelee tutkitun tiedon puolesta humpuukia vastaan mm. jakamalla blogissaan, sosiaalisessa mediassa ja tietokirjoissaan tutkittua tietoa treenaamisesta, ravinnosta, fysiologiasta ja terveydestä. Blogi on kerännyt parhaimmillaan 100 000 eri kävijää kuukaudessa, ja yksittäisiä blogikirjoituksia luetaan kymmeniä tuhansia kertoja.

Liikuntafoorumissa Hulmi pohtii viihdyttävään ja rentoon tapaansa tietoon ja näyttöön perustuvan liikkumisen problematiikkaa; Liikuntaa tiedolla ja taidolla vai tuurilla ja humpuukilla? 

JOHANNA AHOLA-LAUNONEN

on tutkija (Helsingin yliopisto), joka on perehtynyt yksilön vastuun kysymyksiin. Nykyisin vallalla oleva poliittinen suuntaus on nostanut keskusteluun kysymyksiä yksilön vastuusta, kuten pitäisikö vähän liikkuvien maksaa enemmän sairauksiensa hoidosta?

Ahola-Launosen ajatuksia herättävässä puheenvuorossa pohditaan yksilöiden elintapavalintojen problematiikkaa, kuten valitseeko ihminen elintapansa ja onko ihminen vastuussa valinnoistaan?

UPPOAAKO LIIKUNTAVIESTINTÄ

MARIA RANTALA

on viestinnän asiantuntija (LIKES), jonka erityisosaamiseen kuuluu mm. suomalainen liikuntavalistus ja -mainonta, visuaaliset aineistot ja kuvatutkimus, naisurheilijat ja media. Rantala tutki väitöstutkimuksessaan ”Ylös, ulos ja lenkille! Suomalaiset kuntoliikuntajärjestöt ja liikuntakampanjajulisteet vuosina 1941–2010” (Turun yliopisto 2019) suomalaista liikuntavalistusta sekä suomalaisten kuntoliikuntajärjestöjen organisoitumista ja toimintaa.

Liikuntafoorumissa Rantala kertoo, millaisella viestinnällä suomalaisia on yritetty saada liikkumaan, mikä on toiminut ja mikä ei sekä mitä tästä kaikesta voitaisiin oppia.

MARI KOKKO

on Suomen Yrittäjien kenttäjohtaja, jolla on vankka kokemus erilaisesta vaikuttamisviestinnästä niin eri poliittisilla tasoilla kuin kunnissa ja järjestöissä. Suomen Yrittäjissä Kokko vastaa mm. kunta- ja maakuntavaikuttamisesta sekä järjestön valtakunnallisesta vaalivaikuttamisesta ja -kampanjoinnista. Aiemmin Kokko on toiminut mm. pääministerien Anneli Jäätteenmäki ja Mari Kiviniemi avustajana, Suomen Keskustan viestintävastaavana sekä eri tehtävissä viestintätoimisto Ellun Kanoissa. Kokolla on urheilutausta jalkapallosta niin pelaajana kuin erotuomarina.

Liikuntafoorumissa Kokko kertoo, miten liikuntaan liittyvä hyvä tahto olisi mahdollista muuttaa myös käytännön resursseiksi.

LASSE RIITESUO

on bisnesmuotoilija (Brande) ja ”ex-Hirvisirkustirehttööri”, jonka erityisosaamista ovat ilmiöiden synnyttäminen ja visioiden luominen. Riitesuo on ollut mm. luomassa suomalaista urheiluvaatebrändiä Zeropointia ja toiminut yli 20 vuotta eri rooleissa suomalaisessa urheilussa. Riitesuo muistetaan mittavan peliuran lisäksi erityisesti salibandyseura Happeen taustahahmona. Happeessa Riitesuo oli synnyttämässä ilmiötä nimeltä Hirviteatteri, johon kuului mm. ennen näkemätön somehype. Nykyisin Happee tunnetaankin maailman seuratuimpana salibandyseurana.

Liikuntafoorumissa Riitesuo avaa, miten liikunnan ja urheilun someviestinnästä siirrytään onnistuneesti kokonaisvaltaisempaan medioittamiseen.

MIKÄ TIETO LIIKUTTAA KUNTIA?

MINNA PAAJANEN

on Helsingin kaupungin Liikkumisohjelman projektipäällikkö. Liikkumisohjelma on yksi Helsingin kaupunkistrategian kärkihankkeista, jonka tavoitteena on lisätä kaupunkilaisten liikkumista ja vähentää istumista. Ohjelman yhtenä keskeisenä työtapana on tiedolla johtaminen, tutkimuksen ja datan tehokas hyödyntäminen. Aiemmin Paajanen on työskennellyt yli kymmenen vuoden ajan valtion liikuntaneuvostossa, jossa hän tuli tunnetuksi tiedon hyödyntämisen edistäjänä osana liikunnan päätöksentekoa.

Liikuntafoorumissa Paajanen avaa tiedon merkitystä ja tiedolla johtamista osana suuren kaupungin liikkumisen edistämistyötä.

ESKO POIKELA

on Liedon kunnanjohtaja, jolla on yli 30 vuoden kokemus erilaisista kunnallisalan tehtävistä ja erityisesti sivistystoimialalta. Taustaltaan Poikela on opettaja. Liedossa on jo pitkään ymmärretty liikunnan strateginen merkitys. Lieto oli oletettavasti vuonna 2015 ensimmäisten kuntien joukossa, jotka nostivat liikunnan painopistealueeksi kuntastrategiassaan. Liikkumista ja liikuntaa on edistetty onnistuneesti Liedossa eri toimialojen yhteistyönä ja eri toimijoita osallistaen sekä monien erilaisten kokeilujen avulla.

Liikuntafoorumissa Poikela esittelee keskisuuren kunnan liikkumisen ja liikunnan edistämistyötä sekä tiedon merkitystä tässä työssä.

LIKES-TUTKIMUSKESKUS

on kehittänyt uudenlaista tietopohjaa kuntien liikunnan edistämisen tiedolla johtamisen tueksi. LIKESin asiantuntijat Kaarlo Laine, Salla Turpeinen ja Virpi Inkinen esittelevät foorumissa uuden sähköisen liikunnan kuntatietoalustan sekä kertovat havaintoja ja tuloksia Keski-Suomessa toteutetusta maakuntapilotista. Tuloksissa kuvataan kuntien eriytymistä rakenteiden, resurssien ja prosessien suhteen.

Esitys antaa pohdittavaa kuntien strategisen liikunta- ja hyvinvointijohtamisen kohdentumisesta sekä sen yhteensopivuudesta valtion ohjauskeinojen kanssa.

TIEDON HYÖDYNTÄMINEN JÄRJESTÖISSÄ JA URHEILUSSA?  

 

MARCO CASAGRANDE

on Suomen Palloliiton pääsihteeri, jolla on laaja-alainen kokemus erilaisista urheilun tehtävistä. Ennen Palloliittoa Casagrande työskenteli Veikkausliigajoukkue Turun Palloseuran toimitusjohtajana ja urheilutoimenjohtajana sekä teki mittavan pelaajauran TPS:n liigajoukkueessa.

Liikuntafoorumissa Casagrande kertoo, miten liikunnan ja urheilun yhteiskunnallinen arvo voidaan osoittaa tietoperustaisesti. Casagrande esittelee kansainvälisen jalkapalloliitto UEFA:n ja Suomen Palloliiton tekemää suomalaisen jalkapallon SROI (Social return on investment) -raporttia, joka esitellään ensimmäistä kertaa suurelle yleisölle liikuntafoorumissa.

OUTI AARRESOLA

on toiminut 15 vuotta urheilun tutkijana Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU:ssa. Aarresolan osaamiseen kuuluu erityisesti urheilun järjestötoiminnan ja junioriurheilun kysymykset. Erilaisten arviointitehtävien myötä Aarresola on perehtynyt tiedon tuottamiseen ja käyttämiseen osana toimintaa.

Liikuntafoorumissa Aarresola avaa tiedon tarkoitusta seuratoiminnan kehittämisessä yhdessä seuraesimerkin kanssa. Seuraesimerkkinä toimii Tikkakosken Tikan ringettejaosto, jonka puheenjohtaja HARRI POHJALAINEN kertoo seuran tietoperusteisesta kehittämisestä sekä sen edellytyksistä ja esteistä ruohonjuuritasolla.

MATTI HEIKKINEN

on vuoteen 2019 kilpauransa päättänyt maastohiihtäjä ja hiihdon maailmanmestari. Heikkisellä on useita hiihdon arvokisamitaleja, joista suurimpana saavutuksena on kultamitali 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailusta Oslon MM-kilpailuista vuonna 2011. Heikkinen tuli urallaan tunnetuksi erityisesti analyyttisuudestaan ja periksiantamattomuudestaan. Analyyttisuudesta olivat osoituksena heti kisan jälkeen medialla annetut hyvin pureksitut ja loppuun asti mietityt vastaukset.

Liikuntafoorumissa Heikkinen avaa näyttöön perustuvaa valmennusprosessia ja tiedon merkitystä matkallaan maailman huipulle.