Tähtiseuraohjelma

Tähtiseura-ohjelma on liikunnan aluejärjestöjen, lajiliittojen ja Suomen Olympiakomitean yhdessä kehittämä ja ylläpitämä laatuohjelma, joka tukee suomalaista urheiluseuratoimintaa. Laatuohjelmaan ovat sitoutuneet kaikki 15 liikunnan aluejärjestöä ja 47 lajiliittoa sekä tietenkin ohjelman ”äiti” Suomen Olympiakomitea. Tähtiseuraohjelma kehittää kotimaista seurakulttuuria ja auttaa seuratoimijoita heidän työssään. Kun seuratoimintaa tarkastellaan ja kehitetään säännöllisesti, sen laatu paranee ja toimijoiden, niin vapaaehtoisten kuin työsuhteisten, työ helpottuu. Tähtiseurassa toiminta on laadukasta ja vastuullista.

Laatuohjelma kutsuu mukaansa kaikenkokoiset suomalaiset seurat. Ohjelma tarjoaa seuratoimijoille helppokäyttöisen Tähtiseura-verkkopalvelun Suomisportissa, erilaisia työkaluja seuratoiminnan helpottamiseksi ja asiantuntijoiden apua seuran itsearviointiin ja auditointiin. Lisätietoa Tähtiseuraohjelmasta voit kysyä lisää liikunnan aluejärjestöjen tai ohjelmassa mukana olevien lajiliiton seurakehittäjiltä sekä Olympiakomitean seuratoiminnan asiantuntijoilta. Keski-Suomessa seurojen kehitysprosesseissa auttaa KesLin seurakehittäjä Laura Härkönen.  


Kehittämisen polun aloittaminen on jo tärkeä askel 

Tähtiseura-laatuohjelman taustalla vaikuttaa ajatus toiminnan jatkuvasta parantamisesta, jotta seura voi vastata jäsentensä ja toimintaan osallistuvien muuttuviin tarpeisiin.

– Vaikka Tähtimerkki on laatuohjelman tunnus, voivat seurat osallistua kehittämisen polulle ja hyödyntää ohjelman työkaluja myös tavoittelematta merkkiä. Seuran kehittämistarpeiden tunnistaminen on ensiaskel kohti laadukkaampaa seuratoimintaa, toteaa Olympiakomitean seuratoiminnan asiantuntija Eija Alaja

- Tähtiseuraprosessi avasi silmät sille, missä olemme jo hyviä ja mitä pitää vielä kohentaa. Se oli hyvin rakentava ja rento prosessi, jossa yksissä tuumin saatiin työstettyä näitä asioita ja päästiin maaliinkin, pohtii Espoon Telinetaitureitten toiminnanjohtaja Olli-Pekka Lintula.

Oheisesta linkistä löytyy kaikki suomalaiset ja keski-suomalaiset Tähtiseurat. Kaikki keskisuomalaiset Tähtiseurat ovat Keski-Suomen Liikunnan jäsenseuroja.

Tähtiseurat lajeittain ja alueittain - Suomen OlympiakomiteaKatso Tähtiseura-ohjelman esittelyvideo (pit. 2,40 min)

Haastateltavina Espoon Telinetaitureitten toiminnanjohtaja Olli-Pekka Lintula, Tampereen Pyrinnön suunnistuksen harrasteryhmän koordinaattori Tiina Jussila, Uinti Tampereen puheenjohtaja Jari Räikkönen ja GrIFK jääkiekon valmentaja Emma Terho.