Historia

Keski-Suomen Urheilugaalan historiaa lyhyesti

Keski-Suomen Liikunta ry:ta perustettaessa 1993 oli selvää, että maakunnallisen liikuntajärjestön roolina on olla keskisuomalaisen liikuntakulttuurin kehittäminen, edunvalvonta, koordinointi ja vapaaehtoisten kiittäminen. Nähtiin, että maakunnallisen urheilujuhlan rakentaminen olisi luonteva osa Keski-Suomen Liikunnan toimintaa.

Keski-Suomen Urheilugaalaa (aikaisemmilta nimiltään Liikunnan ja urheilun maakuntajuhla ja Keski-Suomen Urheilujuhla) on järjestetty Keski-Suomen Liikunta ry:n toimesta jo vuodesta 1996 lähtien, eli melko pian yhdistyksen perustamisen jälkeen.

Urheilugaalassa on alusta lähtien kiertänyt Keski-Suomen Liikunnan silloisen puheenjohtaja Mauri Pekkarisen neuvottelemat hopeiset kiertopalkintopokaalit, joista vuosien varrella on lähes kaikki saatu palautettuna takaisin seuraaville palkittaville. Kaikille palkituille on Keski-Suomen Liikunnan toimesta annettu myös kunniakirjat ja ruusut. Juhlassa on aina ollut myös ammattivalokuvaaja järjestäjän toimesta, ja valokuvat ovat olleet vapaasti saatavilla juhlan jälkeen Urheilugaalan sivuilla.

Juhlassa on perinteisesti myös keskisuomalaisten urheiluseurojen esityksiä, mikä tarjoaa hyvän näyteikkunan kyseisen seuran ja lajin esittelylle arvokkaassa tapahtumassa.

Aluksi juhlan alkuun liitettiin seminaariosuus, jota toteutettiin mm. yhteistyössä Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan kanssa. Kun ”Urheilujuhlasta” rakentui ”Urheilugaala”, jätettiin seminaariosuus pois, ja pukukoodiksi vaihdettiin ”tumma puku”.

Keski-Suomen Urheilugaalan valinnat

Niin sanotun pääkategorian "Vuoden urheilija"  -päätökset on tehty alusta lähtien Keski-Suomen Liikunnan nimeämällä palkitsemistyöryhmällä, jossa on edustajia mediasta, tutkijoista, lajiliitoista sekä urheiluseuroista. Viimeisten vuosien aikana, kun ehdotuksia on kysytty avoimesti nettilomakkeella, on esityksiä saatu laajasti eri kategorioihin. Palkitsemistyöryhmä on myös pidättänyt itsellään mahdollisuuden tuoda myös omia esityksiä valittavaksi.

Valinnoissa ollaan huomioitu myös yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotekijät. Näitä ovat mm. koko maakunnan huomioiminen, lajien välinen tasa-arvo, sukupuolten välinen tasa-arvo sekä yhdenvertaisuus, esimerkiksi "Vuoden vammaisurheilija" -valinnalla.

Keski-Suomen Urheilugaalassa on alusta lähtien palkittu kuntien liikuttajia ”Vuoden liikuntateko” palkinnossa (aikaisemmin ”Vuoden kuntoliikkuja”). Liikuntatekojen valinnasta ovat vastanneet kunnat itse, ja valitut ovat olleet kuntien kutsumina ja palkittavina Urheilugaalassa. 

Vuodesta 2000 lähtien myös lajiliitot ovat olleet mukana palkitsemassa oman lajinsa keskisuomalaisia menestyjiä ”Vuoden Urheiluteko” -palkinnolla. Tässäkin kategoriassa lajiliitot itse ovat tehneet valinnat, ja palkittavat ovat olleet lajiliittojen kutsumina ja palkittavina juhlaan. Vuodesta 2002 lähtien myös Jyväskylän Urheiluakatemia on ollut mukana juhlassa luovuttamassa opiskelijastipendejä.

Kaikille palkittaville luovutetaan Keski-Suomen Liikunnan puolesta kunniakirja valinnan johdosta.

Urheilugaalan mahdollistavat yrityskummit, jotka ovat luovuttamassa pääkategorian palkintoja. Ilman yrityksiä tapahtumaa ei olisi mahdollista kustannussyistä järjestää. Yritykset saavat myös kopion kummipalkittavan kunniakirjasta itselleen.

Urheilugaalan historiassa on ollut myös kokeiluja, joista on luovuttu. Esimerkkinä kokeilu yleisöäänestyksestä vuoden urheilijasta, mutta vastausmäärä jäi niin pieneksi, että ajatuksesta luovuttiin.  Samoin luovuttiin juhlan alussa olleesta seminaariosiosta.

Keski-Suomen Urheilugaalan ohjelma lyhyesti:

19.00 Avauspuheenvuoro
19.15 Kuntien liikuntateot (kuntien valitsemana ja kutsumina)
20.00 Illallinen
20.30 Lajiliittojen urheiluteot (lajiliittojen valitsemana ja kutsumana)
20.40 Jyväskylän Urheiluakatemian stipendit (Jyväskylän Urheiluakatemian kutsumana)
20.45 Vuoden urheilijavalinnat (Keski-Suomen Liikunnan palkitsemistyöryhmän valinnat)
21.00 Kahvitarjoilu 
21.00 Elävää musiikkia
23.00 Tilaisuus päättyy

Urheilugaalan pitopaikat:

Urheilugaalan pitopaikkoja on vuosien saatossa ollut useita, kun tapahtuman kasvaessa on jouduttu siirtymään suurempiin tiloihin. Myös muutama ”kokeilupaikkakin” on mahtunut mukaan.  Tällä hetkellä (2022) pitopaikkana on Scandic Laajavuori.

Keski-Suomen Urheilugaala on jouduttu toistaiseksi peruuttamaan vain yhden kerran, vuonna 2021 koronapandemian vuoksi. Tällöinkin tosin suoritettiin vuoden parhaiden valinnat, mutta varsinaista juhlaa ei voitu järjestää.

Rantasipi Laajavuori 1996,1997, 1998 ja 1999
Peurunka 2000
Jyväskylän yliopisto 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007 ja 2008
Jyväshovi 2009 ja 2010
A-Sali 2011, 2012 ja 2013
Paviljonki 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020
Scandic Laajavuori 2021 (peruuntui), 2022, 2023, 2024

Kaikki Keski-Suomen Urheilugaalassa palkitut, valokuvat sekä muuta tietoa löytyy osoitteesta: www.kesli.fi/urheilugaala