Elmo Lakka vuoden 2021 keskisuomalainen urheilija!

11.3.2022


Elmo Lakka Vuoden keskisuomalainen urheilija 2021

Keski-Suomen Urheilugaala järjestettiin Jyväskylässä Scandic Laajavuoressa perjantaina 11.3.2022

Katso valokuvia gaalasta! 

(Valokuvat: Touho Häkkinen, kuvaajan nimi mainittava käytettäessä)

Keski-Suomen Liikunta ry valitsee vuosittain vuoden keskisuomalaisen urheilijan sekä palkitsee myös muita urheilun ja liikunnan sektorilla kunnostautuneita henkilöitä sekä urheiluseuroja Keski-Suomen Urheilugaalassa, jossa nostetaan esiin sitä osaamista, mitä keskisuomalainen urheilu- ja liikuntakulttuuri pitää sisällään. Juhla kerää yhteen maakunnan urheilijat, asiantuntijat sekä päätöksentekijät. Tämän vuorovaikutuksen toivotaan olevan moottorina yhteisten, maakunnasta kumpuavien näkemysten aikaansaamiseksi ja maakuntahengen kasvattamiseksi.

Keski-Suomen Liikunta ry:n nimeämä palkitsemistyöryhmä valitsee vuosittain vuoden keskisuomalaisen urheilijan sekä palkitsee Keski-Suomen Urheilugaalassa myös muita urheilun ja liikunnan sektorilla kunnostautuneita henkilöitä sekä urheiluseuroja. Valintojen kohteena olivat vuoden 2021 keskisuomalaiset menestyjät.

Palkitsemistyöryhmään kuuluvat työryhmän puheenjohtaja Alpo Peltola, Tommi Roimela sanomalehti Keskisuomalainen, Kalle Pallonen YLE Jyväskylä, Ari Nummela KIHU, Petri Hagman Keljon Viesti, Kari Pirinen Keski-Suomen liitto, Ilmo Viitanen Keski-Suomen Liikunta, Minna Truhponen SKI Jyväskylä ja Nina Peltonen Paralympiakomitea. Työryhmän sihteerinä on toiminut Keski-Suomen Liikunnan aluejohtaja Petri Lehtoranta.

Kaikki Keski-Suomen Urheilugaalassa palkitut henkilöt ja yhteisöt:


Vuoden Urheilija-valinnat:

Vuoden urheilija: Elmo Lakka, JKU

Elmo Lakka rikkoi Jyväskylän GP-kisoissa kesäkuussa kotiyleisön edessä legendaarisen Arto Bryggaren 110 metrin aitojen Suomen ennätyksen ajalla 13,31. Elmo Lakka oli olympiaedustajana Tokiossa selviytyen siellä välieriin. Esimerkillinen käytös kentällä ja sen ulkopuolella ovat Elmon tavaramerkki. Todellinen huippu-urheilija kovassa ja kilpailussa lajissa.

Vuoden vammaisurheilija: Sara-Elise Ruokonen, JKU

Sara-Elise Ruokonen juoksi kuurojen maailman ennätyksen 3000 m estejuoksussa ajalla 10.35,53. Hän juoksi myös kesällä ennätyksensä 800 m:llä, 1500 m:llä, 3000 m:llä, 5000 m:llä sekä 3000 m estejuoksussa! Hän saavutti neljä SM-mitalia N22-sarjassa.

Elämänura-palkinto: Pentti Särkioja, Pylkönmäen Yrittävä

Pentti Särkioja on ollut Pylkönmäen Yrittävän puheenjohtajana 48 vuotta ja matka jatkuu.

Hän on ollut järjestämässä kuuluisia kaksipäiväisiä kansallisia Pylkön hiihtoja aina 1970 luvulta asti. Hiihtojen ohjelmassa on vuosikymmenien ajan ollut myös 50 km hiihto.  Tapahtuma oli aikanaan ainoa 50 km:n hiihto Suomen mestaruushiihtojen ohella. Pentti keräsi aikaansa säästämättä ja kilometrejään laskematta ympäri maata arvokkaita kunniapalkintoja 50 km:n kuninkuusmatkalle ja näin kilpailuun osallistui Suomen huippuhiihtäjiä. Hän ahkeroi kisaorganisaation kokoojana sekä talkoolaisena latujen suunnittelussa ja teossa. Vieläkin hän ajaa ladut Piispalasta hankitulla vanhalla latukoneella.

Pentin olympialaisten suosio on jatkunut jo 47 vuoden ajan. Mukana on ollut osanottajina 21 eri maasta. Kilpailun alussa osanottajat ovat osallistuneet juhlalliseen kisamarssiin Suomen lipun jäljessä ja kilpailut on avattu Maamme laululla. Parhaimmillaan Pentin olympialaisiin on osallistunut lähes 300 lasta.

Pentin olympialaiset palkittiin vuonna 2020 ”vuoden keskisuomalaisena urheilutekona” yli 76 % äänimäärällä sanomalehti Keskisuomalaisen järjestämässä äänestyksessä.

Pentti Särkioja on ollut työpanoksellaan Pylkönmäen Yrittävälle vuosikausia sen elinehto. Hän on toiminut käynnistävänä moottorina ja innostajana seurassaan ja tunnetaan teoistaan niin maakunnassa kuin koko maassa. Hän on saanut ja saa edelleen lapset liikkumaan ja urheilemaan!

Vuoden keskisuomalainen urheiluseura: Jämsän Retki-Veikot

Jämsän Retki-Veikkojen toiminta on laajaa ja seura on menestynyt suunnistuksessa eri ikäluokissa hyvin. Seuran jäsenet ovat vuodesta toiseen saavuttaneet lukuisia Maailman-, Euroopan- ja Suomen mestaruuksia. Vuonna 2021 seuran suunnistajat saavuttivat eri ikäluokissa 21 SM-mitalia, joista yhdeksän kultaista. JRV:n naisten joukkue saavutti Venlojen Viestissä 19. sijan. Seura voitti Nuorten Jukolan viestin ja Halikko-Viestissä saavutettiin 5. sija.  Seura oli vuonna 2021 suunnistuksen SM-tilastossa neljäntenä.

Vuonna 2021 peräti 12 Jämsän Retki-Veikkojen suunnistajaa sijoittui ikäsarjassaan valtakunnan rankingilla 10 parhaan joukkoon ja kirkkaimpina saavutuksina vuonna 2021 Aarni Ronkaisen nuorten Euroopan mestaruuskulta, ja Sole Niemisen kolme veteraanien maailmanmestaruuskultaa Unkarin MM-kilpailuista.

Seura liikuttaa nuoria ympäri vuoden monipuolisilla harjoituksilla. Nuorten ja lasten suunnistuskoulussa on vuosittain n. 70 osallistujaa oppimissa suunnistusta ja monipuolista liikuntaa. JRV:n kuntorasteilla käy vuosittain yhteensä n. 4000 henkilöä liikkumassa luonnossa, joka on kesäisin Jämsän suurin viikottainen kuntoliikuttaja.

Vuoden valmentaja: Juuli Avikainen, TVS Illusion

Juuli Avikainen on tehnyt määrätietoista ja pitkäjänteistä työtä keskisuomalaisen voimistelun kehittämisen eteen jo 15 vuoden ajan. Hän on työskennellyt vuosien aikana satojen urheilijoiden kanssa ja toiminut kannustavana ja esimerkillisenä valmentajana myös muille valmentajille. Juuli   on aktiivinen verkostoituja ja on osana Voimisteluliiton joukkuevoimistelun valmennuksen huippuvoimistelun johtoryhmää. Juuli Avikainen oli viime vuonna naisten joukkuevoimistelussa MM-kultaa voittaneen Minetit-joukkueen Jyväskylän valmentaja sekä valmentanut myös Illusionin SM-tiimin joukkueita.

Vuoden nuori urheilija: Heidi Salminen, JKU

18-vuotias Heidi Salminen juoksi 400 metrin aidat aikaan 56,94 ja voitti maailmanmestaruuden ensimmäisenä suomalaisena U19 MM-kilpailuissa Kenian Nairobissa. Hän juoksi myös Kalevan kisojen pronssille 400 metri aidoissa yleisessä sarjassa. Tämän lisäksi hän voitti Suomen mestaruuden naisten halli 4x200 m:n viestissä, Jyväskylän SM-halleissa helmikuussa 2021.

Vuoden joukkue: Kampuksen Dynamo

Kolmas perättäinen Suomen mestaruus sinetöi Kampuksen Dynamon valinnan vuoden joukkueeksi 2021 Keski-Suomessa. Champions Leaguen Main Roundin sija 17. on paras suomalaissijoitus kautta aikojen, vieläpä ilman tappioita muille maanosan mestareille.

Vuoden nuorisourheiluseura: Jaguars Spirit Athletes

Jaguars Spirit Athletes eli JSA on jyväskyläläinen cheerleadingin ja cheertanssin erikoisseura, jonka harrastajista suurin osa on lapsia ja nuoria. Seurassa on mahdollista kilpailla kaikilla eri sarjatasoilla aina aloittelijasarjoista junioreiden SM-tasolle saakka. Myös harrastaminen ilman kilpailemista on mahdollista omissa harrastejoukkueissa.

JSA:n arvot, yhdenvertaisuus, avoimuus, positiivisuus ja innostavuus näkyvät seuran kaikessa toiminnassa. Valmentajien koulutukseen on panostettu rakentamalla seuralle oma koulutusjärjestelmä. JSA:ssa on käynnistynyt myös nuorisotoimikunta, jossa nuoret pääsevät helpommin vaikuttamaan seuran toimintaan.

JSA on jo muutaman vuoden ollut mukana Jyväskylän kaupungin liikuntalaturi ja -veturi hankkeissa tarjoamassa peruskoululaisille veloituksettoman mahdollisuuden harrastaa cheerleadingia ja cheertanssia. Seura on mukana myös syksyllä 2021 alkaneissa harrastamisen Suomen mallin kerhoissa eri kouluilla Jyväskylässä ja Äänekoskella, joissa taataan kaikille lapsille mahdollisuus ainakin yhteen harrastukseen. Äänekosken Urheilijoiden kanssa yhteistyössä pyörii nyt kaksi ryhmää ja jatkoa saadaan keväällä. Ryhmät täyttyivät ennätysvauhdilla.

JSA on myös mukana Paralympiakomitean luotsaamassa Avoimet ovet -hankkeessa. Ensimmäinen soveltavan liikunnan ryhmä aloittaa tammikuussa.

Vuoden nuorisourheilun vetäjä: Timo Korhonen, Jyväskylän Pallokerho

Timo Korhonen on valmentanut kahden eri ikäluokan matkassa pelaajapolun eri vaiheissa. Jälkimmäinen matka alkoi 2003 syntyneiden kanssa vuonna 2011 ja jatkui aina vuoteen 2021, jonka jälkeen ikäluokka siirtyi aikuisten sarjaan. Osoituksena Timon taidosta innostaa nuoria tyttöjä jalkapallon pariin on ne 15 pelaajaa, jotka kulkivat tuon saman matkan Timon valmennuksessa. Timo kehitti itseään niin Palloliiton B-valmentajatutkinnolla kuin usean vuoden Sami Hyypiä Akatemian valmentajakoulutuksilla.

Urheilullista menestystä ikäluokka sai lukuisissa turnauksissa sekä olemalla kahdesti oman ikäluokan kansallisen lopputurnauksen finaalissa. Timo valmensi JyPK B-tytöt SM-pronssille kaudella 2020, hänen valmentamistaan tytöistä viisi pelaajaa sai kaudella 2021 maajoukkuekutsun. Timo päätti vastuuvalmentajauransa tähän kauteen, kaikkensa pelaajakehitykseen ja juniorijalkapalloon siviilityön ohessa antaneena.

Vuoden seuratoimihenkilö: Sami Talvensola, Jyväskylän Liitokiekkoilijat

Sami Talvensola on seuran puheenjohtajana ollut nostamassa frisbeegolfin asemaa Jyväskylässä uudelle tasolle. Seuralla on mm. hallivuoroja, joissa mahdollistetaan myös talviharjoittelu. Viikkokisat pyörivät aktiivisesti, ja ovat käytännössä täynnä. Seurassa panostetaan myös yhteisöllisyyteen. Esimerkiksi huippu-frisbeegolfarit käyvät näyttäytymässä seuran junioreiden treeneissä ovat sitä kautta läheisiä esikuvia aloitteleville pelaajille. Sami itse tekee pyyteetöntä työtä nopeasti kasvavan lajin eteen ilman korvausta.

Vuoden lasten liikuttaja: Keuruun kaupungin varhaiskasvatuspalvelut

Keuruun kaupungin varhaiskasvatuspalvelut ovat aktiivisesti kehittäneet alle kouluikäisten liikuntaa. Varhaiskasvatuksen liikunnan koordinaattori kiertää kaupungin varhaiskasvatusyksiköissä liikuttamassa lapsia ja yhteistyössä varhaiskasvatuksen yksiköiden henkilökunnan kanssa kehittää alle kouluikäisten liikuntakasvatusta – siis niitä käytäntöjä, kuinka lasten arkeen saadaan lisää liikettä ja miten lasten liikuntataitoja pystytään edistämään. 

Keuruun kaupungin varhaiskasvatuspalveluiden henkilökunta on mm. ollut suunnittelemassa ja toteuttanut Vauhtipankki – alle kouluikäisten liikunnan videokirjastoa sekä osallistunut myös säännöllisesti liikunta-alan koulutuksiin.
Keuruu toimii aktiivisesti Keski-Suomen varhaisvuosien liikunnan verkostossa ja jakavat kiitettävällä tavalla tietoa omista kokemuksistaan kaikkien keskisuomalaisten kuntien käyttöön.

Maakunnallinen urheiluteko: Pihtiputaan Keihäskarnevaalit 50 vuotta
Pihtiputaan Keihäskarnevaalit on ollut jo 50 vuoden ajan suomalaisen keihäänheiton perinteiden ylläpitäjä ja osaamisen kasvattajana. Vuosittain Pihtiputaalla järjestettävä keihäänheiton suurtapahtuma kerää yhteen lähes 300 keihäänheittäjää, heidän vanhempiaan ja valmentajia. Neljän päivänä aikana kilpaillaan, harjoitellaan ja siirretään ainutlaatuista keihäänheiton osaamista sukupolvelta toiselle. Toiminnasta vastaa Keihäskarnevaalit ry sekä iso upea joukko paikallisia talkoolaisia Pihtiputaalta. Viime vuosina yhdistyksen toiminta on laajentunut myös alueellisiin keihäskouluihin, joita järjestetään ympärivuotisesti jo lähes kymmenellä eri paikkakunnalla.

Jokeri-palkinto: Jyväskylän Lohi ja Lohi-ilmiö

Lohi-ilmiöstä tuli vuonna 2021 koko valtakunnan uutinen. Joukkue menestyi kentällä, uusi yleisö löysi tiensä Koskenharjulle ja faniryhmä Tonnin Kalat heilutti tahtipuikkoa ja rumpukapulaa. Superpesiksen kynnykselle yltänyt joukkue huokui positiivisuutta niin kentällä kuin kentän ulkopuolella. Joukkue, fanit ja seura olivat kaikki yhtä perhettä ja moni ensimmäistä kertaa pesäpallo-ottelua katsomaan tullut jäi koukkuun ”Aina Aurinkoisen Koskenharjun” tunnelmaan.

Jyväskylän Lohi on päättänyt lahjoituksen kohteeksi Kirittärien E-tyttöjoukkueen ja heidän leirikassansa!  Lahjoituksen avulla jokainen leirille lähtevä pelaaja saa samansuuruisen hyvityksen tulevan kesän leirimaksuunsa.

Harrastamisen Suomen malli – maakunnallinen palkinto: Multia / Sinervän koulu

Multia on hienolla tavalla tunnistanut harrastustoiminnan tärkeyden lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisääjänä. Kunnassa on tiedostettu pienen kunnan mahdollisuudet ja haasteet. Sisällyttämällä harrastustoimintaa koulupäivän sisälle ja välittömästi koulupäivän jälkeen on huomioitu koulukuljetukset sekä harrasteryhmien ohjaajien saaminen. Näin on pystytty tarjoamaan hyvin monipuolinen valikoima erilaisia harrastuksia ala- ja yläkoulun oppilaille.

Kirkon John Vikström -liikuttajapalkinto: Ulla Hautamäki

Ulla Hautamäen toiminta on erityisesti korona-aikana ehkäissyt yksinäisyyttä ja lisännyt kehon ja mielen hyvinvointia. Hän on liikuttanut ikäihmisiä ja muuta seurakuntaväkeä menestyksekkäästi ja pitänyt liikkuvia hartauksia kaikessa toiminnassaan.


Lajiliittojen valitsemat vuoden 2021 Urheiluteot:

Frisbeegolf: Jyväskylän Liitokiekon junioritoiminta

Jyväskylän Liitokiekko ry:llä on Suomen frisbeegolfliiton jäsenseuroista eniten juniorijäseniä ja monipuolinen tarjonta junioritoimintaa. JyLi myös kehittää aktiivisesti harjoituksia erityisesti lasten ja nuorten ehdoilla.

Hiihto: Jämsän Himoksen ja Äänekosken ensilumenladut

Ensilumen ladut ovat tärkeitä hankkeita kunnissa, että hiihdon harrastamisen mahdollisuus pystytään varmistamaan heti kauden alusta saakka. Hankkeet vaativat pitkäjänteistä yhteistyötä hiihtoseurojen, kunnan ja tekijöiden kesken.

Jalkapallo: Kampuksen Dynamon Miesten Suomenmestaruus

Vuoden 2021 Futsal kauden suomenmestari, jossa on monta maajoukkueen runkopelaajaa. Miesten futsalin edustusjoukkue otti kolmannen mestaruuden ja pääsi myös viemään Keski-Suomen värejä Eurooppaan pelatessaan mestarien liigassa!

Jääkiekko: Suolahden Urho / harrastajamäärien kasvattaminen koronasta huolimatta

Ennen koronaa Urhossa oli noin 170 kiekkojunioria, ja nyt heitä on jo noin 250. Seura on myös palkannut henkilökuntaa ja pystynyt pienentämään pelaajakustannuksia, matalan kynnyksen toiminta täyttää jääkiekkoliiton asettamat tavoitteet. Myös uusi halli on tehnyt oman tehtävänsä ja myös sen ansiosta seutukunnan kiekkoiluharrastus on kasvattanut suosiotaan entisestään.

Lentopallo: Otto Keinosen ja Aleksi Oksasen beach volley menestys

Aleksi Oksanen ja Otto Keinonen voittivat kesällä 2021 U18 nuorten miesten SM-hopeaa tiukassa finaalissa. Tämä biitsipari pelasi kesän aikana myös JNBT kiertueen Jyväskylän osakilpailun voittoon ja sekä ensimmäisen aikuisten SM-osakilpailun Kalajoella. Aleksi ja Otto valittiin myös edustamaan Suomea beach volleyn EM-kisoihin, jossa tippuivat niukasti karsinnassa ulos pääsarjasta päätyen sijalle 33. Tämä huikea parivaljakko nähdään pelikentillä myös lentopallossa Jyväslentiksen riveissä ja heidän kaulaansa on ripustettu jo useampi SM-mitali aiempien kausien aikana. Näiden nuorten miesten maailmanvalloitus on alkanut, ja heistä kuulemme varmasti kansainvälisiltäkin pelikentiltä lisää jatkossa.

Paini: Harjun Woima Jyväskylän menestys SM-kisoissa 2021

Harjun Woima menestyi laajalla rintamalla eri ikäluokkien ja painimuotojen SM-kisoissa. Seuran saaliina oli yhteensä 13 SM-mitalia, joista kuusi kultaa, neljä hopeaa ja kolme pronssia. Menestystä tuli vapaapainissa ja klassisessa painissa, joten se kertoo monipuolisesta ja laadukkaasta valmennustoiminnasta.

Pesäpallo: Lohi-ilmiö

Tästä ilmiöstä tuli koko valtakunnantason uutinen. Joukkue menestyi kentällä, uusi yleisö löysi tiensä Koskenharjulle ja faniryhmä Tonnin Kalat heilutti tahtipuikkoa ja rumpukapulaa. Superpesiksen kynnykselle yltänyt seura huokui positiivisuutta niin kentällä kuin kentän ulkopuolella. Joukkue, fanit ja seura olivat kaikki yhtä perhettä ja moni ensimmäistä kertaa pesäpallo-ottelua katsomaan tullut jäi koukkuun Aina Aurinkoisen Koskenharjun tunnelmaan.

Ratsastus: Kouluratsastuksen kauden komeetta Heidi Leiniäinen ja Exciting

Heidi Leiniäinen ja Exciting kilpailivat PSG-Inter I -tasolla 15 kertaa ja olivat 14 kertaa TOP3-joukossa. Kuusi voittoa, seitsemän kakkossijaa ja yksi kolmossijaa. He voittivat Lappeenrannan kansallisissa kilpailuissa järjestetyn senioreiden Pikkumestaruuden, ja tekivät myös kotikisoissaan Jyväskylän kansallisissa hattutempun, voittaen kolmena päivänä peräkkäin. Ratsastaja oli senioreiden kansainvälisen ja valtakunnallisen rankingin sijalla viisi ja hevonen vastaavassa rankingissa kolmanneksi paras kouluhevonen, joka kilpaili Suomen lipun alla.

Salibandy:

1. Lajin edistämistyö-palkinto: Marko "Make" Hokkanen

Marko ”Make” Hokkanen valmentaa O2:ssä P15 kilpajoukkuetta ja organisoi Liikuntakeskus Buugilla aikuisille suunnattua suosittua lounassalibandya ja sunnuntaisählyä. Make pelaa itse maalivahtina ja on innokas keräämään höntsäpelejä millon mihinkin paikkaan ja ajankohtaan. Hän on myös itse monta kertaa viikossa halukas ja valmis auttamaan ja tuuraamaan joukkueiden akuuttia maalivahtipulaa treeneissä ja harrastepeleissä.

2. Vuoden Seuratoimija: Ari "Arska" Lehtonen

Ari ”Arska” Lehtonen on tehnyt todella pitkään hyvää työtä joukkueenjohtajan pestissä O2 Jyväskylässä. Toiminta on ollut vakuuttavaa yli seura- ja lajirajojen. Hän pyrkii aidosti edistämään pelaamista ja pelaamisen helppoutta. Hän on ollut merkittävä toimija Intersport liigan organisoinnissa.

Suunnistus: Veera Klemettisen menestys

Suunnistaja Veera Klemettinen (Suunta Jyväskylä) edusti Suomea Sveitsin Euroopan mestaruuskilpailuissa ja Tsekin maailmanmestaruuskilpailuissa. Parhaina saavutuksinaan EM-kilpailuissa Veera oli mukana viidenneksi (5) sijoittuneessa Suomen sprinttiviestijoukkueessa sekä MM-kilpailuissa parhaana suomalaisena sprintissä kahdeksas (8). Suomenmestaruuskilpailuissa Veera otti kultaa keskimatkalla, hopeaa sprintissä ja pronssia pitkältä matkalta. Suunnistuksen vuoden 2021 loppurankingissa Veera oli naisten pääsarjassa kolmas.

Voimistelu: Jyväskylän Voimistelijoiden rytmisen voimistelun toiminta

Jyväskylän Voimistelijoiden rytminen voimistelu on tehnyt pitkäjänteistä työtä lajin parissa Jyväskylässä. Seuraan on luotu monipuolinen harrastajan polku, jossa eri-ikäiset ja taitotasoiset voimistelijat saavat laadukasta valmennusta, nauttivat yhdessä tekemisestä ja liikunnan ilosta. Harrastajan polun lisäksi seuran voimistelija saavutti seuran historian ensimmäinen nuorten sarjan SM-mitalin.

Yleisurheilu: Elmo Lakan SE-juoksu

Elmo Lakka rikkoi legendaarisen Arto Bryggaren 110 metrin aitajuoksun Suomen ennätyksen kotiyleisön edessä Harjulla Motonet GP-kisoissa 2.6.2021. Elmon aika oli 13,31 (Bryggare 13,35 1984) ja tuulimittari näytti lukemaa -0,3.

TUL Keski-Suomen piiri: Jyväskylän Lohen "Lohi-ilmiö"

Lohi edusti hienosti TUL:n jäsenseurana niin lajia kuin koko maakuntaa. Ykköspesiksen nousijajoukkue saavutti paikan superpesiskarsinnoissa. Tämä kaikki sai valtakunnallista huomiota jo toista kesää peräkkäin, nyt vielä isommin. Seurassa vallitsee erityinen henki kaikkien tahojen välillä, mikä huokuu ulospäin ja luo maakuntaan yhteenkuuluvuuden tunnetta. Myös kotiotteluiden tunnelma aina aurinkoisella Koskenharjulla oli kauden aikana erityinen.


Kuntien valitsemat kuntakohtaiset liikuntateot:

Hankasalmi: Hankasalmen Hangan pesäpallon nuorisotoiminta

Hankasalmen Hangan pesäpallon nuorisotoiminta on avannut uudenlaista yhteistyötä yli kuntarajojen ja myös alueellisesti. Kesän 2021 pesäpallokerhotoiminta on toteutettu yhteistyössä Pesäpalloliiton itäisen alueen sekä Jyväskylän Kiri&Kirittäret junioreiden kanssa. Toiminta tavoitti säännöllisen harrastamisen pariin kesän aikana noin 70 hankasalmelaista lasta.

Joutsa: Joutsan harrastamisen malli

Joutsan liikuntateon perusteluna on matalan kynnyksen liikunnan harrastamisen ja koulupäivän yhteydessä mahdollistuvan harrastamisen lisääminen.
Liikuntaharrastaminen on maksutonta ja siinä ei aseteta tiukkoja tavoitteita vaan haetaan liikunnan tuomia onnistumisia ja mielihyvää sekä parannetaan fyysistä kuntoa.

Jyväskylä: Jigotai kickboxing

Jigotai kickboxing on huippuseura harrastaa potkunyrkkeilyä. Harrastaminen on edullista ja treenejä riittää sekä junnuille että aikuisille. Kaikki voivat harrastaa juuri sillä intensiteetillä, kun itse haluavat: kuntoharrastaminen silloin tällöin oman aikataulun mukaan onnistuu hyvin, mutta kilpailemaankin voi halutessa päästä - kisaryhmä on menestynyt MM-kisoissa asti! Jos intoa riittää, JKB:ssä kannustetaan ohjaajahommiin, ja harrastajien treenejä vedetään selkeästi hyvällä hengellä, motivaatiolla ja taidolla. Homma pyörii kokonaan vapaaehtoistyöllä, treeneissä on aina hyvä tunnelma ja huikea yhteishenki! Seuran päävalmentaja tekee valtavasti töitä treenaajiensa eteen ja JKB ansaitsee tämän huomionosoituksen.

Jämsä: Sorvajärven luontoliikuntapolku / Cycle Club Ilves

Sorvajärven luontoliikuntapolku Jämsän keskustaajaman lähettyvillä on saanut ihmiset luontoon liikkumaan. Polku on noin 3 km mittainen ja soveltuu pyöräilyyn sekä lenkkeilyyn vauvasta vaariin. Cycle Club Ilves on tehnyt huikean määrän talkootyötä reitin ja hienon laavupaikan rakentamiseksi. Reitin rakentamiseen saatiin toimintaryhmä Vesuri ry:n kautta Leader-hankeavustus. Sorvajärven luontoliikuntapolku on käytössä ympärivuotisesti ja kuntoilijat löysivät polulle jo sen rakennusvaiheessa.

Kannonkoski: Nuorten palloiloryhmien ohjaaminen

Juho Rajalinin monivuotinen ja aktiivinen nuorten palloiluryhmien ohjaaminen vapaaehtoistyönä.

Karstula: Rantakyläyhdistys ry

Palkinnon perusteena on aktiivinen ja monipuolinen toiminta liikuntamahdollisuuksien ylläpitäjänä kuntataajaman ulkopuolella ja vuonna 2021 talkoovoimin toteutettu kuntoportaiden rakentaminen yhteiskäyttöön.

Keuruu: Pihlajaveden Erämaapäivät

Kolmatta kertaa järjestetty Pihlajaveden Erämaapäivät tapahtuma on kehittynyt monipuoliseksi suosituksi retkeily- ja kulttuuritapahtumaksi. Kyläläisten todella aktiivinen ja idearikas talkooporukka tekee sydämestään tapahtumaa trendikkään kotikutoisesti ja aidosti useiden yhteistyökumppanien avustuksella. Osallistujamäärät ovat kasvaneet vuosi vuodelta. Viime kesänä avattu Uusi Callen -kierros reitti on liikkuva kylähankkeessa toteutettu. Reitit, taukopaikat, upeat luonto-, kulttuuri- ja käyntikohteet reittimerkintöineen, opastauluineen ja karttoineen nivoutuu hienoksi kokonaisuudeksi retkeillä myös muina aikoina kuin Erämaapäivillä.

Kinnula: Helmi Jauhiainen

Helmi Jauhiainen teki paikallista urheiluhistoriaa voittamalla vasta toisena kinnulalaisena yleisurheilun Suomen mestaruuden. Hän oli paras 14-vuotiaiden tyttöjen keihäänheitossa SM-kisoissa Kokkolassa tuloksella 47,86.

Kivijärvi: Joni Ahmavuon jääkiekkovuoro

Kivijärvellä ei ole ollut jääkiekkotoimintaa aikoihin. Jonin perustama jääkiekkovuoro aktivoi vähän liikkuvia kuntalaisia, jotka tuskin olisivat lähteneet liikkumaan ilman tätä vuoroa. Vuoro on ollut todella suosittu. Joni on muutenkin aktiivinen vapaaehtoistoimija liikuntapuolella.

Kyyjärvi: Kyyjärven Kyky ry:n talviuinti

Urheiluseura Kyyjärven Kyky ry:n toiminnassa on talviuinti ollut vuodesta 2016. Talviuintia ovat mahdollistamassa useat vapaaehtoiset, jotka ovat rakastuneet lajiin, haluavat edistää terveitä elämäntapoja ja talviuintitoimintaa. Talviuinnin järjestäminen on ollut haastavaa, eivätkä talvet ole olleet veljeksiä keskenään. Talviuintia on voinut harrastaa Kalliorannassa, jossa on talkoilla ruopattu rantaa, rakennettu laituria ja portaat. Maailmanlaajuinen pandemia toi omat haasteensa, mutta sekään ei ole vähentänyt talviuinti-innostusta, päinvastoin. Harrastajamäärät ovat vuosittain kasvaneet ja ikähaitari on lapsista - senioreihin. Kyyjärvellä talviuintia harrastetaan aktiivisesti ja talviuinnin olosuhteita kehitetään määrätietoisesti.

Luhanka: Heta Huuskolan Montekypärät- sarjan voitto 2021
Heta Huuskola on nuoresta iästään huolimatta ansioitunut urheilija raviurheilupiireissä. Hetan tähän astisesti paras suoritus saatiin, kun hän otti voiton Montekypärät- sarjan ratsastuskilpailussa 2021. Hetalta tullaan varmasti näkemään jatkossakin hyviä suorituksia!

Petäjävesi: Kettulanvuoren kuntoportaat / Tapani Nislin

Tapani Nislin on ollut kehittämässä Kettulanvuoren ulkoliikunta-aluetta 1990-luvulta alkaen. Hän toimi tuolloin kunnan liikunnanohjaajana. Kettulanvuoren valaistu kunto- ja hiihtorata tehtiin yhteistyössä kunnan ja Petäjäveden Petäjäisten kanssa. 
Tapanin jäädessä eläkkeelle vapaa-aikatoimenjohtajan virastaan vuonna 2018, Kettulanvuoreen oli rakennettu mm. 18-väyläinen frisbeegolfrata, yhdessä paikallisen frisbeegolf seuran kanssa. Vielä eläkkeellä ollessaankin Tapani on ollut aktiivisesti mukana kehittämässä Kettulanvuoresta kaikkia kuntalaisia ympärivuotisesti palvelevaa liikuntapuistoa.
Tapani toimi projektivastaavana vuonna 2021 Kettulanvuoren valaistun ladun kunnostamisessa ja sen yhteyteen rakennettujen kuntoportaiden toteuttamisessa.

Pihtipudas: Fit Pihtipudas-kuntosali / Päivi Griffin

Pihtiputaan kuntaan on saatu kauan kaivattu moderni monipuolinen kuntosali.

Saarijärvi: Saarijärven Pullistuksen suunnistusjaoston osallistuminen suunnistuksen pitkän matkan SM-kisojen järjestämiseen

Saarijärven Pullistuksen suunnistusjaoston talkoolaiset tekivät suuren työn osallistuessaan SM-tason suunnistuskilpailujen järjestämiseen koronan varjossa todella epävarmoissa olosuhteissa. Talkootuntien kirjanpidossa ei varmasti pysynyt kukaan perässä. Kisojen järjestelyt olivat todellinen menestys ja toi Saarijärvelle suuren määrän suunnistajia ja yleisöä. Kisojen järjestelyt toivat hienosti esille talkoohenkeä. Kisat toivat näkyvyyttä koko Saarijärvelle!

Uurainen: Aktiivinen seuratoimija Viivi Rautiainen

Viivi Rautiainen tekee monipuolista, pyyteetöntä lajiohjausta ja toimii aktiivisena ja vastuullisena seuratoimijana 100-vuotiaassa Uuraisten Raiku ry:ssä. Lisäksi Viivi tekee arvokasta työtä Uuraisten fysioterapeuttina kunnan ikäihmisten palveluissa.

Viitasaari: Street Tennis - ohjattu lasten ja nuorten tennisharrastus.

Viitasaaren Tennis ry:n toteuttama lasten ja nuorten Street Tennis on mielekäs ja vetovoimainen tapa ohjata uusia harrastajia lajin pariin. Vuodesta 2005 jatkuneessa toiminnassa on vuosittain kymmeniä lapsia sekä vapaa-ajalla että yhteistyössä osana koulujen liikunnan opetusta.

Äänekoski: Äänekosken Huima ry:n juniorijalkapallon osallistuminen ylipainehallin pystytystalkoisiin

Äänekosken kaupunki rakennutti vuonna 2021 ylipainehallin, jonka pystytystalkoisiin osallistui Äänekosken Huiman juniorijalkapallon pelaajia, jaoston jäseniä, huoltajia, valmentajia, harrastajien vanhempia ja muita yksityisiä henkilöitä. Mukana oli yhteensä 108 talkoolaista. Talkoita tehtiin yhteensä 936 tuntia kahtenatoista päivänä.   


Lisätietoja:

Keski-Suomen Liikunta ry

aluejohtaja Petri Lehtoranta
p. 050-533 3858
petri.lehtoranta@kesli.fi