Paavo "Pate" Pollari 90 v. sai Elämänura -palkinnon Keski-Suomen Urheilugaalassa

26.1.2019

Keski-Suomen Urheilugaalassa Elämänura-palkinnon sai urheilumies henkeen ja vereen – Paavo ”Pate” Pollari 90 v.!

Katso Paten ajatukset Lapin tuntureilta

Perustelut: Paavo Pate Pollari on loistava esimerkki siitä, miten hyvillä elämäntavoilla, elämänvalinnoilla sekä hurtilla huumorilla saa rikkaan elämän. Tässä joitain nostoja Paten elämän varrelta.

Ensinnäkin pesäpalloilijana ykkösvahti Pollari oli ”ketterä väkkärä”. ”Kuvittelin olevani nopea etenijä, mutta luovuin ajatuksesta, kun nuori pikajuna Erik Gustafsson (sisäratojen 60 metrin ME 6,4) liittyi myöhemmin joukkueeseen”, Pollari sanoo.

Oikea-aikainen Pate oli, sekä areenoilla että urallaan. Puistokoulun kentällä hänestä ja hänen kavereistaan kasvoi Kiri, joka voitti Suomen mestaruuden 1953, 1956, 1957 ja 1958.

Pate osoittautui myös nokkelaksi. ”Parviaisen Riston kanssa katseltiin amerikkalaisia baseball-filmejä ja tuotiin niiden vaikutuksesta ensimmäisinä pesäpalloilijoina syöksyt pesille. Alussa temppu upposi hyvin tuomareihin. He hämääntyivät ja fiftyfifty-pesäkilvat tuomittiin poikkeuksetta syöksyjän eduksi”.

Toisekseen Pate tunnetaan alppihiihdon opettajana. Jos Paavo Pollari oli legenda pesäpalloilijana ja vallankumouksellinen opettajana, laskettelijana hän on ilmiö. Siis on. Yhä. ”Joka marraskuu lähden viideksi kuukaudeksi Ylläksen rinteille ja palaan vappuna”, hän kertoo, ja on siis tälläkin hetkellä siellä.

Pienikokoista miestä pidetään suomalaisen alppihiihdon isänä. Hän on opettanut vuosikausia laskettelua Ylläksellä, kouluttanut 23 vuotta alppihiihdon opettajia Vuokatissa ja toiminut 15 vuotta Suomen alppihiihto-opettajien yhdistyksen puheenjohtajana. Jyväskylän Laajavuoressa hänellä on nimikkorinne. Sen nimi on Pateri.

Ammatiltaan hän oli opettaja. Hän toimi Tyyppälän koulussa myös johtavana opettajana. Pate oli ankara ja lempeä opettaja. ”Vähän kuin Jumala. Sen luokkaan hinguttiin ja sitä pelättiin”, Aino Suhola kirjoitti Keskisuomalaiseen Tyyppälän koulun 50-vuotisjuhlajutussa syyskuussa 2005.

Patella oli omat mottonsa ja ajatuksensa, jotka hän myös mielellään tuo julki. ”Olin ja olen sitä mieltä, että numeroarvostelulla tapetaan oppilaiden itsetunto ja onnellisuus. Heihin kylvetään hyväksymättömyyden tunne. Jos lapsi on lahjoiltaan heikko, se ei ole hänen vikansa. Häntä rangaistaan siitä, mihin ei itse ole syyllinen.

Pate on Elämänurapalkintonsa varmasti ansainnut!