Korpilahden Pyrinnöllä vankat yleisseuran juuret

26.9.2017

Suurenna kuva klikkaamalla.
Suurenna kuva klikkaamalla.

Korpilahden Pyrinnöllä vankat yleisseuran juuret

Työväenyhdistyksen alaisuudessa toiminut Korpilahden Pyrintö perustettiin varsinaisesti urheiluseuraksi Korpilahden Työväentalolla 20.9.1927. Seuran 70 v. historiikin kirjauksen mukaan tärkein syy siirtymiseen Työväenyhdistyksen alaisuudesta oli tarve päästä mukaan TUL:n kilpailutoimintaan.

Mister Pyrinnön, takavuosien pitkäaikaisen sihteerin Martti Salmisen kertoman mukaan suurimmillaan Pyrinnön toiminnassa mukana oli yksitoista toimivaa jaostoa ja yli kuusisataa jäsentä. Vetäjien ja tilojen puuttumisen vuoksi kuitenkin hyvinkin toimineiden lajien toiminta on päässyt loppumaan. Tätä nykyä Pyrintö mielletään tosi vireäksi lentopalloseuraksi, mikä tarjoaa toimintaa erityisesti tytöille ja naisille, miespuolisia pallonpomputtajia kuitenkaan unohtamatta. Lentopallon asemaa korostetaan jo v. 1997 julkaistussa laaja-alaista toimintaa pyörittäneen yleisseuran 70 v. historiikissa otsikkokirjauksella ”Kuningas lentopallo”.

Alkaneella pelikaudella Korpilahden Pyrinnöllä on remmissä yksitoista joukkuetta, näiden joukossa on mukana myös kaksi miespuolisten pelaajien joukkuetta sekä yksi sekajoukkue. Kaikkiaan aktiivijäseniä on nykyään seuran uuden puheenjohtajan Marko Riepposen antaman tiedon mukaan sataseitsemänkymmentä.

Pyrinnön lentopallotoimintaa ja nuorten kasvatusta on pönkittänyt vahvasti kansainvälinen toiminta, mikä on kohdentunut yhteistyön Jyväskylän unkarilaisen ystävyyskaupungin Debrecenin lentopalloilijoiden kanssa. Korpilahtelaisten osuus on ollut vahva hyvin pitkään myös virolaisten kanssa toteutetussa TUL:n liittojoukkuetoiminnassa ja Power Cup on virittänyt pitkään useiden joukkueiden keväiden ja alkukesien toimintoja.

 

Pyrintö Sinettiseuraksi

Seuran juhlallisuudet käynnistyivät komeasti 27.1.2017 Jyväskylän Paviljongissa järjestetyssä Keski-Suomen Urheilugaalassa. Tilaisuudessa seuran edustajat vastaanottivat Suomen Lentopalloliiton myöntämän Sinettiseura -tunnustuksen, minkä auditoinnissa Keski-Suomen Liikunnalla on ollut hyvin merkittävä osuus.

16.9.2017 järjestetyssä seuran 90-vuotisjuhlassa tilaisuuden avauksessa seuran puheenjohtajan kertomana kuultiin, että tämän päivän Korpilahden Pyrintö ei ole pelkästään lentopalloseura. Pyrintö tarjoaa Jyväskylän kaupungin Korpilahden taajaman ja kylien asukkaille myös vireää kuntoliikuntatoimintaa. Tämän vuoden aikana ohjelmassa on ollut mm. pilkkikisat, Hippo-hiihdot, Ihmisten liikkeelle yhdessä koitos, kävelytapahtumia – ja kokoontumisia, onkikisat sekä lasten liikuntakerhotoimintaa. Myös Beach Volleyta on pelattu Jyväskylän kaupungin Päijänteen rantaan rakentamalla uudella upealla kentällä.

Seuran 90-vuotisjuhlassa Korpilahden koulukeskuksessa TUL:n puheenjohtaja Kimmo Suomi luovutti Keski-Suomen piirin kultaisen ansiomerkin seuran omien linjureiden rattia vääntäneelle ja seuran talouttakin hoitaneelle Erkki Pitkäselle ja TUL:n kultaisen ansiomerkin pokkasi seuran pitkäaikainen puheenjohtaja Jukka Pesonen.

Kuva: Jari Jermalainen

Teksti: Hannu Kiminkinen