Liikunnan aluejärjestöt edistivät suomalaisten liikkumista ja liikuntaa vuonna 2023

16.4.2024

Sanomalehti Keskisuomalainen otti pääkirjoituksessaan 15.4. kantaa lasten ja nuorten kestävyyskunnon heikkoon tilaan. Vuoden 2024 alussa Keski-Suomen Liikunta käynnisti maakunnan kehittämisrahoituksella ”Kestävästi Kuntoon Keski-Suomessa” -hankkeen, jonka tarkoituksena on mm. vahvistaa opettajien ja urheiluseurojen ohjaajien osaamista opettaa nuorille tiedot ja taidot, joilla nuoret pystyvät elämänmittaisesti huolehtimaan omasta kestävyyskunnostaan sekä rakentaa opintokokonaisuus ja siihen liittyvät tukipalvelut kuuden viikon mittaiselle nuorten kestävyyskunnon kehittämisen harjoittelumallille.

Liikkumattomuuden ja paikallaanolon kustannukset ovat yhteiskunnalle vuosittain jo yli 4,7 miljardia euroa. Vähäinen fyysinen aktiivisuus altistaa useille yleisille sairauksille, kuten tyypin 2 diabetekselle ja sydän- ja verisuonitaudeille. Koko maan kattavat Liikunnan aluejärjestöt toimivat merkittävänä voimana suomalaisten liikunnallisen elämäntavan kehittämisessä yli laji- ja kuntarajojen. Aluejärjestöjen perustehtävänä on edistää suomalaisten hyvinvointia liikunnan ja urheilun avulla.

– Aluejärjestöt osallistuivat aktiivisesti valtakunnallisen Liikkuvat-kokonaisuuden edistämistyöhön sekä alueellisiin ja kansainvälisiin kehittämishankkeisiin. Verkostojen avulla aluejärjestöt tuovat yhteen tärkeitä toimijoita, kuten kaupunkeja, kuntia ja hyvinvointialueita. Kaikkiin tilaisuuksiimme osallistui viime vuonna yli 200 000 henkilöä, toteaa Liikunnan aluejärjestöjen kollegion puheenjohtaja Aino-Maija Siren.

 – Liikunnassa ja urheilussa ei olla pitkään aikaan eletty täysin valtionavun varassa, esimerkiksi liikunnan aluejärjestöjen vuosittainen tuki on alle 30 prosenttia niiden 16 miljoonan euron kokonaistulokertymästä. Se on kuitenkin se moottori, jolla arvokas terveyshaittoja ennaltaehkäisevä työ pidetään käynnissä ja mahdollistetaan 12 miljoonan euron lisäarvon saanti liikunnan kautta yhteiskunnalle, Siren lisää.

Aluejärjestöjen sydämen asiana liikkumisen ja elinvoimaisen seuratoiminnan edistäminen

Keski-Suomen Liikunta ry yhtenä aluejärjestönä vahvistaa seurojen elinvoimaisuutta, edistävää seurojen vastuullista toimintaa sekä lisää seuratoimijoiden osaamista. Lisäksi aluejärjestöt kouluttavat ja luovat verkostoja päivittäisen liikkeen lisäämiseksi alue- ja kuntatasolla. Vuonna 2023 panostettiin erityisesti jäsenyhteisöjen ja kohderyhmien tukemiseen.

– Ruohonjuuritaso on todella tärkeä. Suomalaisessa yhteiskunnassa liikunnan ja urheilun aseman kehittämisessä on monia haasteita, esimerkiksi liikkumattomuus ja urheiluseurojen tulevaisuus puhumattakaan kasvavista valtionavustusten leikkauksista. Kehysriihen suunnitellut lisäleikkaukset vaarantavat jo liikunnan ja urheilun kansalaistoiminnan, toteaa Suomen Liikunnan Alueiden kehityspäällikkö Heidi Pekkola huolestuneena ja toivoo päättäjiltä viisautta.

Liikunnan aluejärjestöt järjestivät vuoden 2023 aikana noin 20 600 tilaisuutta, joihin lukeutui muun muassa koulutus- ja kehittämistilaisuuksia seuratoimijoille, kuntatoimijoille ja yritysten henkilökunnalle. Tilaisuuksissa lisättiin osaamista ja valmiuksia liikunnan edistämiseen eri yhteisöissä.

Edellisvuosien tapaan aluejärjestöt innostivat ihmisiä liikkumaan päivittäin ja edistivät terveellisiä elämäntapoja. Liikunnan aluejärjestöt ovat palauttamassa toimintakykyä Suomen vahvuudeksi sekä taklaamassa yhteisiä haasteita, joita ovat liikkumattomuus ja liian vähäinen liikkuminen.

Keski-Suomen Liikunta käynnisti vuoden 2023 alussa ”Keski-Suomi liikkuu 2030” agendan, jossa perustajakumppaneina olivat mm. Keski-Suomen liitto, Keski-Suomen hyvinvointialue, Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta sekä keskisuomalaiset kunnat. Agendan tavoitteena on lisätä keskisuomalaisten arkiliikuntaa ja vähentää paikallaanoloa 15 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Agenda tuottaa viestintää ja erilaisia toimenpiteitä arkiliikunnan edistämiseksi. Agenda julkistaa mm. Keski-Suomen päivän 18.4. kunniaksi videon innostamaan eri ikäisiä keskisuomalaisia ulkoilemaan.

Lisätietoa:

Keski-Suomi liikkuu agenda: https://www.kesli.fi/ksliikkuu/
Kestävästi Kuntoon Keski-Suomessa: https://www.kesli.fi/lapset-ja-nuoret/kestavasti-kuntoon/

Keski-Suomen Liikunta ry, aluejohtaja Petri Lehtoranta
p. 050 533 3858 petri.lehtoranta(at)kesli.fi

www.kesli.fi