Neljä keskisuomalaista seuraa mukana Fiksu- seura kilpailussa!

13.1.2021

Vuoden 2020 Fiksu seura -palkintohaku osoitti jälleen, että suomalaisissa seuroissa on paljon luovuutta ja kestäviä toimintamalleja! Pienetkin arjen valinnat muuttuvat merkittäviksi, kun niitä toteutetaan porukalla tai parhaimmillaan koko seurakentän mittakaavassa.

Seurojen esimerkeissä nousee ympäristövastuun ohella vahvasti sosiaalinen ja taloudellinen vastuu. Näkökulmat myös kytkeytyvät toisiinsa, sillä ympäristövastuullinen toiminta seurassa on usein myös taloudellisesti kannattavaa ja yhteisöllistä toimintaa.

Seura voi ohjata vastuulliseen toimintaan

Monet kuljetuksiin, varusteisiin ja tapahtumiin liittyvät ympäristöä säästävät toimintatavat ovat käytössä ja osa seurojen arkea yli lajirajojen. Seuroissa kannustetaan kimppakyyteihin, varusteiden kierrättämiseen ja vastuulliseen tapahtumien järjestämiseen ja jätteiden lajitteluun.

Ympäristövastuullisten valintojen taustalla tunnistetaan seurojen tärkeä rooli lasten ja nuorten kasvattajana. Seuratoimintaan osallistuu valtaosa lapsista ja nuorista jossain elämän vaiheessa ja seura voi ohjata kestävämpiin toimintatapoihin. Seurassa opitut asenteet ja vakiintuneet toimintatavat voivat johtaa terveyttä edistäviin ja ympäristötietoisiin valintoihin myös seura-arjen ulkopuolella.

Vuoden 2020 Fiksu seura -hakuun osallistuneet seurat:

Dream Dare Do Ry (Ocean Ladies), Funky Team ry, Helsingfors Segelsällskap (HSS), Helsinki Athletics Cheerleaders HAC ry, Imatran Pallo-Veikot IPV ry, IMBA Finland ry, Jaguars Spirit Athletes ry, Janakkalan venekerho ry, JYP Juniorit ry, Leppävirran Viri, Nurmijärven Uinti, Outokummun Voimistelu ja Liikunta ry, Pargas If Ski Team, Pieksän Kuutit, Rasti-Nokia, Segelföreningen i Björneborg rf (BSF), Tampereen työväen naisvoimistelijat ry (TTNV), Tanssi- ja voimisteluseura Illusion ry, Tapanilan Erä Karate Ry, Tapiolan Honka ry, Tunturi-Kiekko, Vaasan  telinetaiturit ry, Vaasan suunnistajat ry, Vaasan Uimaseura r.y – Vasa Simsällskap.r.f, Äänekosken Urheilijat ry

Fiksu seura -kilpailun voittaja julkaistaan tammikuussa 2021. Seura palkitaan 2000 euron kannustuspalkinnolla.