Roska päivässä-liikkeen haaste Keski-Suomen Liikunnalle ja jäsenseuroille

10.5.2021


Keski-Suomen Liikunta jäsenseuroineen on saanut Roska päivässä -haasteen, jonka otamme ilolla vastaan! Haasteena on kerätä ainakin yksi roska päivässä. Ympäristön viihtyisyyden ja siisteyden lisäämisen ohella roskien kerääminen tarjoaa hyvän toiminnallisen harjoituksen lisäten notkeutta, liikkuvuutta, ketteryyttä ja lihasvoimaa.

Roska päivässä -liike täyttää tänä keväänä 21 vuotta. Haluamme tänä juhlavuonna kutsua ihmisiä yhä laajemmin yhteiseen huolenpitoon, vastapainona joukkoroskaamiselle, joka maskien merkeissä on laajentunut, kertoo liikkeen perustaja, toimittaja, sosiaalipsykologi Tuula-Maria Ahonen. 

Presidentti Tarja Halonen on lähettänyt liikkeelle 21-vuotisonnittelut.

"21 vuoden aikana liike saanut jo paljon aikaan. Se on saavuttanut ihmisiä joka mantereelta ja ennen kaikkea muistuttanut meitä pienten hyvien tekojen voimasta. Roska päivässä -liike kannustaa huolehtimaan yhteisestä hyvästä positiiviseen sanoman kautta. Riittävät roska ja -kierrätysastiat sekä kaunistetut keräysastiat tekevät ympäristöstä huolehtimisesta vaivatonta. Viihtyisä ja turvallinen ympäristö edesauttaa meidän kaikkien hyvinvointia, mutta se on myös meidän jokaisen vastuulla. Siisti ympäristö myös ennaltaehkäisee roskaamista. Sen lisäksi, että huolehdimme omista jäljistämme, keräämällä yhden roskan päivässä voimme kannustaa kanssakulkijoita pitämään puistot, kadunvarret ja luonnon puhtaampana."


Useiden kaupunkien johtajat ovat ottaneet haasteen vastaan:

"Roska päivässä -liike muistuttaa meitä kaikkia hienolla ja positiivisella tavalla pitämään ympäristöämme siistinä. Huolehditaan kaikki omasta asuinympäristöstämme keräämällä roskat oikeisiin paikkoihin, niin lisäämme yhdessä viihtyisyyttä ja suojelemme ympäristöä!", Turun kaupunginjohtaja Minna Arve kehottaa.

"Tehdään yhdessä Oulusta entistä siistimpi! Haastan kaikki oululaiset keräämään kevään ja kesän aikana yhden roskan päivässä ja pitämään puistot, polut ja pientareet puhtaina!" kirjoittaa Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala, joka ensimmäisenä vastaanotti kutsun.

”Viimeisen vuoden ajan virikkeet, harrastukset ja liikuntamahdollisuudet ovat vaihtelevasti olleet mahdollisia, ja silloin kaupunkilaiset ovat sankoin joukoin suunnanneet luontoon. Meidän kaikkien vastuullamme on pitää ympäristömme jäljiltämme siistinä. Haluan kiittää kaikki aktiivisia kansalaisia, jotka siivoavat jälkensä luonnossa ja aivan erityisesti haluan kiittää Roska päivässä –liikkeen jäseniä, jotka siivoavat myös muiden jälkiä. Teette arvokasta työtä yhteisen luontomme ja viihtyvyyden eteen", Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori sanoo.

Lisäksi Espoon, Vantaan, Savonlinnan, Kemin, Kuopion, Alavuden, Kauhavan ja Haapaveden kaupunginjohtajat ovat mukana. Myös Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivistolle on kutsu lähetetty.

Keski-Suomen Liikunta haastaa jäsenseuransa mukaan Roska päivässä haasteeseen.

Jos haasteemme onnistuu, on Keski-Suomen maakunta ensimmäinen, jossa on haastettu suuri määrä liikunta- ja urheiluseuroja! Käykää tutustumassa Roska päivässä-liikkeen (Litter Movement) facebook-sivuihin https://www.facebook.com/groups/6646126686/

 

Terveisin,

Petri Lehtoranta, aluejohtaja
Keski-Suomen Liikunta ry

sekä

haasteen lähettäjät, aktiiviset vapaa-ajan liikkujat Maarit Juoperi & Kirsi Kokko