Harrastamisen Suomen malli laajenee uusiin kouluihin syksyllä – avustukset lukuvuodelle 2021–2022 myönnetty

10.6.2021

Aluehallintovirastot ovat myöntäneet kunnille avustusta harrastamisen Suomen mallin toteuttamiseen syksyllä alkavalle lukuvuodelle. Avustusta sai 235 kuntaa yhteensä 17 miljoonaa euroa. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto myönsi avustusta 5 956 800 euroa 70 hakijalle. Keski-Suomeen avustusta myönnettiin 14 hankkeelle yhteensä lähes 900 000€

Joutsan kunta, Harrastamista Joutsan malliin 17 000 €
Jyväskylän kaupunki, Jyväskylän harrastamisen malli, 275 000 €
Kannonkosken kunta, Tekemistä riittää - Kannonkosken harrastamisen malli, 28 000 €
Keuruun kaupunki, Hurahda harrastamaan 61 000 €
Kinnulan kunta, Kaikuja Kinnulasta 25 000 €
Konneveden kunta, Suomen mallin Konneveden malli 27 000 €
Laukaan kunta, Harrastuksia koulupäivään 47 000 €
Multian kunta, Yhdessä ystävien kanssa 25 000 €
Muuramen kunta, Mun juttu Muuramessa! 70 000 €
Petäjäveden kunta, Petäjäveden kouluissa harrastetaan 41 000 €
Pihtiputaan kunta, Wiitaunionin harrastamisen malli 82 000 €
Saarijärven kaupunki, Saarijärveläinen Suomen malli 58 000 €
Uuraisten kunta, Harrastamisen Uuraisten malli 30 000 €
Äänekosken kaupunki, Kaikki harrastamaan 113 000 €
 

Harrastamisen Suomen mallista on parhaillaan käynnissä pilotit 117 kunnassa ympäri maata, eli mallin mukainen toiminta laajenee syksyllä merkittävästi. Avustukset myönnetään kunnille, mutta harrastusten järjestäjinä voivat toimia kuntien lisäksi sekä yksityisen että kolmannen sektorin edustajat.

Harrastamisen Suomen mallissa pyritään lisäämään lasten ja nuorten hyvinvointia harrastusten avulla. Mallin ensimmäisessä vaiheessa mukana ovat perusopetuksen vuosiluokat 1–9. Avustusta myönnetään kunnille, mutta harrastusten järjestäjinä voivat toimia lisäksi sekä yksityisen että kolmannen sektorin edustajat. Tarkoituksena on mahdollistaa harrastusten järjestämiseksi tiivis yhteistyö kuntien, urheiluseurojen, kulttuuritoimijoiden, nuorisojärjestöjen sekä muiden lasten ja nuorten parissa toimivien yhteisöjen kesken.

– On hienoa, että Suomen malli laajenee ja yhä useammalla lapsella ja nuorella on uusia mahdollisuuksia löytää mieluisia harrastuksia. Teemme nyt töitä Suomen mallin vakiinnuttamiseksi. Siinä meitä auttaa myös elokuussa toimintansa aloittava Suomen mallin yhteyspiste, joka tukee kuntia ja harrastusten järjestäjiä, tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen sanoo.

Ministeri Kurvinen näkee, että Suomen mallilla on myös suuri merkitys toipumisessa koronakriisistä.

– Lasten ja nuorten hyvinvointi on ollut koetuksella, kun harrastustoiminta on vähentynyt eikä kavereitakaan ole pystynyt tapaamaan samalla tavalla kuin ennen. Koen, että Suomen mallille on tarvetta myös koulujen yhteisöllisyyden edistäjänä sekä lasten ja nuorten sosiaalisten taitojen kehittäjänä, ministeri toteaa.

Suomen mallissa päätavoitteena on lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisääminen mahdollistamalla jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Harrastukset toteutetaan lasten ja nuorten omien toiveiden pohjalta.

Lähde: Opetus- ja kulttuuriministeriö

Keski-Suomen Liikunta auttaa tarvittaessa kuntia suunnittelemaan kuntakohtaisia malleja ja toimenpiteitä.