Keski-Suomen vuoden 2011 parhaat urheilijat on valittu!

27.1.2012 klo 19:00

Keski-Suomen Urheilujuhla pe 27.1.2012 klo 19.00
Aalto-Sali, Jyväskylä

 

Keski-Suomen vuoden 2011 parhaita palkittiin ja juhlittiin perjantaina Aalto-salilla Jyväskylässä.

 

KATSO VALOKUVIA JA VIDEO JUHLASTA

 

KESKI-SUOMEN VUODEN PARHAAT

Vuoden urheilija: Pasi Ikonen, Vaajakosken Terä
Perustelut: Paluu aivan maailman terävimpään suunnistuskärkeen 10 vuoden tauon jälkeen.  Koko kauden hyvässä kunnossa ja kauden kohokohtana pitkän matkan MM-hopea.

Vuoden vammaisurheilija: Petri Mäkivirta
Perustelut:  Mäkivirta on ansioitunut keilailussa saavuttamalla näkövammaisten keilailun MM-kilpailuissa 2011 3. sijan joukkuekilpailuissa, 4. sijan parikilpailuissa, 5. sijan 4 henkilön joukkuekilpailuissa sekä 7. sijan henkilökohtaisessa kilpailussa.

Vuoden valmentaja: Kari Martonen, JJK
Perustelut: Hän on nostanut JJK Jyväskylän yhdeksi Veikkausliigan kärkijoukkueista.

Vuoden joukkue: JJK Jyväskylä, Jyväskylä
Perustelut: Maakunnan ensimmäinen mitali eli SM-pronssi jalkapallon ylimmällä sarjatasolla.

Vuoden nuori urheilija: Sami Lähdemäki, Saarijärven Pullistus
Perustelut: Keskisuomalaisen hiihdon suurlupaus. Sami oli mukana mm. mukana viron Otepäässä MM-pronssia hiihtäneessä 20-vuotiaiden viestijoukkueessa. 

Vuoden seuratoimihenkilö: Ilpo Vesterinen, Äänekosken Urheilijat ry
Perustelut: Monen vuosikymmenen työ äänekoskelaisen urheilun parissa!

Vuoden nuorisourheilun vetäjä: Ari Kuusisto, Salibandyseura Dux ry
Perustelut: Ari on toiminut juniorijalkapallossa 1994 –syntyneiden poikien joukkueessa lähes 10 vuotta valmentajana, joukkueenjohtajana, yleismiesjantusena ja toiminut lisäksi FC  Vaajakosken hallituksessa useita kausia jäsenenä, sihteerinä ja puheenjohtajana. Nykyisin Ari on perustajajäsenä uuden salibandyseura Duxin puheenjohtaja. Lisäksi hän valmentaa ja pyörittää yhtä juniorijoukkuetta.

Vuoden nuorisourheiluseura: Pylkönmäen Yrittävä
Perustelut: Loistavaa työtä lasten ja nuorten liikunnan parissa. Hienosti hoidetut kilpailut kuten Pentin Olympialaiset, Viispiikkinen Cup-osakilpailu, Pylkön Hiihdot ja Sakun hölkkä. Pylkönmäen Yrittävä tekee  myös tiivistä yhteistyötä koulun kanssa. Seura täyttää täydet 100 vuotta 24.3.2012.

Vuoden lasten liikuttaja: Jyväskylän kaupunki, päivähoidon liikuntakoulutus
Perustelut: Jyväskylän kaupungin päivähoitopalvelut ovat tehneet selkeän valinnan alle kouluikäisten liikuntaan panostamisesta: kouluttaneet koko henkilökunnan varhaiskasvatuksen liikuntaan laittamalla olosuhteita kuntoon sekä ottamalla liikunnan olennaiseksi osaksi varhaiskasvatussuunnitelmaa.

Pohjola-palkinto: Jyp Juniorit
Palkinnon kriteereinä ovat liikuntajärjestöjen yhdessä määrittelemät Hyvän Seuran piirteet. Niissä korostetaan Reilun Pelin arvopohjaa sekä innostavaa ja yhteisöllisyyttä rakentavaa johtamis- ja toimintakulttuuria.

 

VUODEN URHEILUTEOT LAJEITTAIN

Hiihto (Keski-Suomen Hiihto ry): 20-vuotiaiden nuorten MM-pronssia 4 x 5km viestihiihdossa, Sami Lähdemäki
Perustelut: nuorten MM-pronssia 4 x 5km viestihiihdossa Viron Otepäässä

Jalkapallo (Suomen Palloliiton Keski-Suomen Piiri ry): JJK:n urheilullinen menestys Veikkausliigassa
Perustelut: JJK:n urheilullinen menestys Veikkausliigassa

Lentopallo (Lentopalloliiton Keski-Suomen maakuntajaosto):  Kaija Vähäraution pitkään jatkunut toiminta lentopallon hyväksi Keski-Suomessa
Perustelut: Kaija on vuosikausia osallistunut lentopallon kehittämiseen Keski-Suomessa toimimalla eri rooleissa. Hän on ollut mm. sarjanhoitajana maakuntajaostossa, erotuomarina sekä innostanut lapsia lajin parissa junioriturnauksissa ja koululentopallossa.
  
Pesäpallo  (Keski-Suomen Pesis): Lievestuoreen hiekkatekonurmikentän rakentaminen 
Perustelut: Lievestuoreen kisa nousi syksyllä 2010 miesten ykköspesikseen. Laukaan kunta reagoi sarjanousuun nopeasti. Kunta teki tarvittavat päätökset nopeasti ja toteutti kenttähankkeen reippaalla aikataululla, jotta olosuhteet saatiin sarjan edellyttämälle tasolle.  

Salibandy  (Suomen Salibandyliitto ry): Happee A-nuorten SM (4. peräkkäinen)
Perustelut: Ainutlaatuinen menestysputki  A-ikäluokassa kaikki palloilulajit Suomen urheiluhistoriassa huomioon ottaen. Happee on onnistunut loksauttamaan keskisuomalaiset junioriurheilun palapelin palat kohdalleen.

Salibandy  (Suomen Salibandyliitto ry): 
Tunnustuspalkinto seuratyöstä: Anne Muukkonen, Jyväskylän Happee
Perustelut: Happeen pitkäaikainen sielu ja pyyteetön seuratoimija niin myötä- kuin vastamäessäkin.

Suunnistus (Suomen Suunnistuliitto ry): Pasi Ikonen, Vaajakosken Terä
Perustelut: MM-kisojen hopeamitalisti

Tanssiurheilu (Suomen Tanssiurheiluliitto): Irina Matilainen 
Perustelut:  kilpa-aerobicin MM-kulta 2011

Tennis (Suomen Tennisliitto): Jyväskylän Tennisseura SM-liigan finaaliin   
Perustelut: JTS sai tenniksen miesten SM-liigassa hopeaa. Runkosarjassa neljänneksi sijoittunut JTS voitti välierässä runkosarjan ykkösen helsinkiläisen HLK:n luvuin 3-2. Loppuottelussa espoolainen TCT vei mestaruuden luvuin 3-0.

TUL  (Suomen Työväen Urheiluliitto, Keski-Suomen piiri ry): Jyväskylän Saukkojen naisten Suomen mestaruus vesipallossa
Perustelut:  Ainoa aikuisikäisten joukkuelajien Suomen mestaruus Keski-Suomeen vuonna 2011 

Uinti (Suomen Uimaliitto ry): Ari-Pekka Liukkosen nousu kansainväliselle huipulle.
Perustelut: Ari-Pekka Liukkonen nosti itsensä  finaalipaikallaan uinnin kansainväliseen kärkeen Szczecinin lyhyen radan EM-uinneissa. 
 
Voimistelu (Suomen Voimisteluliitto, Sydän-Suomen alue): Keuruun Naisvoimistelijat, Sydän Suomen tähtiseura 2011
Perustelut:  Keuruun Naisvoimistelijat on monipuolisesti lasten ja nuorten toimintaa paikkakunnallaan kehittävä ja toteuttava seura, aktiivinen kouluttautuja, liiton tapahtumiin ja toimintaan osallistuva seura

Veteraaniurheilija (Veteraaniurheiluliitto): Huikea kilpailumenestys Veteraanikisoissa kävelyssä
Perustelut: Pirjo voitti vuoden 2011 aikana kaikki kävelymatkat sekä EM-hallikilpailuissa Belgian Gentissä, että MM-kilpailuissa USA:n Sakramentossa. Pirjo Karetie valittiin näillä perusteilla myös Suomen Veteraaniurheiluliiton vuoden 2011 naisurheilijaksi.

VUODEN LIIKUNTATEOT KUNNITTAIN

Keski-Suomen kunnat ovat valinneet vuoden liikuntateot. Liikuntateko on merkittävä ja mitä monimuotoisin paikallista liikuntatoimintaa elävöittävä teko.

Hankasalmi: Hangan lavan tanssitoiminta
Perustelut: Hangan lava on 50-vuotisen historiansa aikana tanssittanut satojatuhansia ihmisiä ja saaduilla tuloilla mahdollistanut Hangan monipuolisen kilpa- ja kuntoliikuntatoiminnan.  Lisäksi Hangan lavan maksamilla järjestyksenvalvojapalkkioilla on moni järjestö ja kyläyhdistys voinut toteuttaa omaa arvokasta toimintaansa.

Joutsa: Latuverkoston luominen ja huoltaminen
Perustelut: Kenttämestari Risto Otava on pitänyt Joutsan ladut vuosikaudet erityisen hyvässä kunnossa ja tätä kautta on voitu tarjota edullista perusliikuntaa kuntalaisille niin lapsille, nuorille, työikäisille kuin ikäihmisillekin. Risto on itsekin aktiivinen kuntoilija, hiihtäjä ja pyöräilijä.
 
Jyväskylä: JJK-Junioreiden ja Jyväskylän liikuntapalvelujen yhdessä  ylläpitämän Futari-ryhmän 3.-sija erityisjalkapallon SM-turnauksessa
Perustelut: Futari-ryhmä kokoontuu kerran viikossa liikunnanohjaaja, valmentaja Igor Malytchevin ja huoltaja-valmentaja Mika Lappalaisen johdolla. Ryhmä on osallistunut useiden vuosien ajan erityisryhmien jalkapalloturnaukseen JJK Juniorit ry:n joukkueena.

Jämsä: Jokilaakson Mäkiseuran toteuttama hanke mäkihypyn kesäharjoitteluolosuhteuden luomiseksi 
Perustelut: Jokilaakson Mäkiseura on tehnyt merkittävän urakan muovittamalla Jämsänkosken K45m ja K15m -hyppyrimäet ja rakentamalla kastelujärjestelmän. Hanke jatkuu K5 ja K25 mäkien muovittamisella sekä muilla kunnostustöillä. Teko on aktivoinut mäkihyppytoimintaa alueella ja mahdollistanut 5-vuotiaista alkaen lajin harrastamisen ympärivuotisesti.

Kannonkoski: Kyläjumppien pitkäaikainen ohjaus
Perustelut: Sirkka-Liisa Heinonmäki on ohjannut kansalaisopiston kyläjumppia pian jo lähes kolmekymmentä vuotta. Kyläjumppa tarjoaa sekä fyysisen kunnon huoltoa että mielenvirkeyttä useille haja-asutusalueen asukkaille.  Sirkka-Liisa on itsekin erittäin aktiivinen liikkuja, joka aloittaa joka ikisen päivänsä puolen tunnin jumpalla. Lisäksi hän mm. hiihtää ja käy viikoittain vesiliikuntaryhmässä.

Karstula: Aulis Kukkosen toiminta Karstulan liikuntaelämässä
Perustelut:  Aulis on toiminut vuosikymmeniä aktiivisesti Karstulan urheilutoiminnassa.  Monipuolisena liikuntaosaajana hän on valmentanut useita eri liikuntamuotoja, kuten pesäpalloa ja jääkiekkoa sekä judotoimintaa viimeiset vuodet lähes yksin. Sittemmin hän on lisännyt valmennuskohteitaan mm. keilailuun ja pojanpoikansa mikroautoiluun. Auliksesta on ollut korvaamaton apu Karstulan vapaaehtoistoiminnassa monipuolisena urheiluvalmentajana.
Aulis on nuorisomyönteisenä ihmisenä pyyteettömästi tehnyt arvokasta vapaaehtoistyötä, ohjannut nuoria hyvien harrastusten pariin ja toiminut monelle nuorelle valmentajan lisäksi myös ”isähahmona”. 

Keuruu: Kari Rautakorven valmentajaura
Perustelut: KeuPa HT:n edustusjoukkueen valmentajana nostanut seuran edustusjoukkueen Suomi-sarjaan, korkeimmalle sarjatasolle, jolla jääkiekkoa on Keuruulla koskaan pelattu. Rautakorpi on toiminut edustusjoukkueen valmentajana vuodesta 2007 ja tehnyt pitkäjänteistä työtä joukkueen kehittämiseksi, erittäin tuloksellisesti. Kaikkiaan Rautakorpi on toiminut  valmentajana KeuPa HT:n ja sitä ennen KeuPan joukkueissa yli 20 vuotta pelaajauransa jälkeen.

Kinnula: Muholan jalkapalloklubi  
Perustelut: Muholan jalkapalloklubi ja Ilkka on herättänyt vahvassa pesäpallopitäjässä kuningas jalkapallon henkiin useiden miesten-, naisten- ja juniorijoukkueiden voimin.

Kivijärvi: Vapaa-aikaohjaaja Hannu Ahonen 
Perustelut: Hannu Ahonen on kivijärveläisten yleinen liikuttaja, ns. ”jokapaikan höylä”.  Hän on vuosikausia täydellä sydämellä ja antaumuksella ohjannut nuoria liikunnan pariin  työtuntejaan laskematta. Vapaa-aikaohjaajana hän järjestää vuosittain useita erilaisia tempauksia ja tapahtumia, joilla kuntalaisia aktivoidaan liikkumaan.

Konnevesi: Monipuolinen ja osaava liikunnanohjaustyö Ville-Veikko Kykyri
Perustelut: Konnevetisten lasten ja nuorten liikunnan ohjaus- ja harrastustoiminnan monipuolistaminen ja kerhotoiminnan lisääminen

Kyyjärvi: Eläkeliiton Kyyjärven yhdistyksen liikuntatoiminta
Perustelut: Eläkeliiton Kyyjärven yhdistys  järjestää ikäihmisten liikuntatoimintaa, viikoittaista kuntoliikuntaa ja kannustaa ikäihmisiä omatoimiseen liikuntaan.

Laukaa: Kolmen Sillan liikuntareitti
Perustelut: Kyläseura Kuhaset ovat talkootyönä kunnostaneet Kuhankosken yli menevän riippusillan, jonka ansiosta on aikaansaatu Kolmen Sillan liikuntareitti. Kuhaset järjestävät reitillä vuosittain kuntoliikuntatapahtuman. Silta mahdollistaa myös laajalta alueelta kyläläisten kuntoliikunnan harrastamisen.

Luhanka: Sarvan Erän toiminta   
Perustelut: Sarvan Erä on tehnyt uraauurtavaa työtä kaikenikäisten liikuntapalvelujen tarjoajana Luhangassa.  

Multia: Tarmo Lampinen; Latuverkoston luominen ja huoltaminen
Perustelut: Tarmo on hoitanut vuosikausia ansiokkaasti Multian Isojärven latuverkostoa. Hän on myös itse innokas hiihdon ja pyöräilyn harrastaja.

Muurame: Muuramen Sykkeen tanssi- ja voimistelutoiminta 
Perustelut: Seura on kohonnut reilun kaksivuotisen toimintansa aikana suureksi liikuntavaikuttajaksi Muuramessa. Ohjattuja ryhmiä on reilut 40  ja lapsijäseniä  400. Viikoittain Syke liikuttaa yli 600 muuramelaista. Syke on Muuramen historian ensimmäinen tanssi- ja voimisteluseura!

Petäjävesi: Vesa Jussila; aktiivinen työmatkaliikkuja
Perustelut: Päivittäinen työmatka yht. 30km juosten tai pyöräillen, säässä kuin säässä pitää luokanopettaja Vesa Jussilan työvireen kunnossa.

Pihtipudas: Satu ja Jouko Koljonen; elämäntyö pihtiputaalaisen lentopallon hyväksi
Perustelut: Satu ja Jouko ovat tehneet esimerkillistä ja pitkäaikaista
lasten ja nuorten kasvatustyötä lentopallotoiminnassa. Koko perhe on yhdessä harrastanut pihtiputaalaisen
lentopallon hyväksi ja menestykseksi.
  
Saarijärvi: Pylkönmäen Yrittävän toiminta 
Perustelut:  Aktiivinen, toimelias ja erityisiä, omannäköisiä urheilutapahtumia järjestävä seura.  Legendaarisia kilpailuja ovat Pentin Olympialaiset ja Pylkön hiihdot. Seuralla on aktiivista junioritoimintaa. Lisäksi se hoitaa ostopalveluna Pylkönmäen alueen liikuntapaikkojen kunnostuksen. Pylkönmäen Yrittävä  täyttää 24.3.2012 100v.

Toivakka: Heikki Peltonen, Itä-Päijänteen rasti, suunnistusharrastuksen edistäminen
Perustelut: Heikki on jo vuosia edistänyt suunnistus- sekä hiihto/pyörä suunnistusharrastusta Toivakassa ja järjestänyt runsasta ja suosittua kuntorastitoimintaa sekä lasten suunnistuskouluja. Hän on myös omalla menestyksellään lisännyt eri suunnistusmuotojen näkyvyyttä.
 
Uurainen: Aktiivinen ohjaaja ja liikuttaja
Perustelut: Terho Tapper on ansiokkaasti vuosia kestäneellä innokkuudella saanut Uuraisten lapset, nuoret ja eri-ikäiset aikuiset tutustumaan ja innostumaan salibandyharrastuksesta. Laji leviää eri puolille pitäjää ja aina löytyy uusia harrastuksen pariin tulijoita.

Viitasaari: Viitasaaren kartingrata- hanke
Perustelut: Viitasaaren Urheiluautoilijat on tehnyt merkittävän määrän talkootyötä nuorten harrastustoiminnan hyväksi toteuttamalla kartingrata-hankkeen yhteistyössä Viitasaaren kaupungin kanssa. Palvelu tavoittaa myös ympäristökuntien harrastajia.

Äänekoski: Ääneseudun Ratsastajien aktiivinen toiminta
Perustelut: Aktiivinen ja kehittyvä ratsastusseura jonka jäsenmäärä on kasvanut vauhdikkaasti. Tällä hetkellä seura liikuttaa jo 190 jäsentään.

Lisätietoa juhlasta:
Keski-Suomen Liikunta ry
seurakehittäjä Laura Härkönen, 050 339 0459