Sari Vesalainen palkittiin Sinettiseminaarissa vuoden Juniorivalmentajana

7.10.2013

 

JyväsLentiksen valmentaja Sari Vesalainen palkittiin valtakunnallisella Vuoden 2013 Juniorivalmentaja -palkinnolla Sinettiseuraseminaarissa Helsingissä lauantaina 5.10. Palkinnolla osoitetaan arvostusta ja kunnioitusta seuravalmentajien korvaamatonta työtä kohtaan.

Sari valmensi kaudella 2012–2013 JyväsLentiksen C-tyttöjä, joiden keväällä voittama SM-pronssi oli seuran historian ensimmäinen SM-mitali. Sari palkittiin JyväsLentiksen kauden päätöstilaisuudessa vuoden valmentajana.

Pelaajat ja valmentajakollegat kertovat Sarin olevan innostava, mukaansatempaava, motivoiva, asiantunteva ja monipuolinen valmentaja. Valtakunnallisen palkinnon Sari kertoo herättävän hämmennystä, iloa ja ylpeyttä JyväsLentiksen puolesta.
 
Positiivisia fiiliksiä ja ihmisenä kasvamista
 
– Liikkumisen tulee olla mieleistä ja herättää positiivisia fiiliksiä. Treenaus voi fyysisesti rankkaa, taidollisesti vaativaa, mutta niin, että siitä jää hyvä tunne treenien jälkeen, Sari kertoo valmennusfilosofiastaan.
 
Sari näkee lasten ja nuorten kanssa toimivilla valmentajilla olevan myös tärkeitä kasvatuksellisia vastuita.
 
– Joukkuepelien ja harjoittelun tulee olla myös sosiaalisten taitojen opettelua ja toisten kunnioittamista. Tästä joutuu puhumaan yllättävän paljon. Pelit – tappiot, tasaiset matsit, kuusikon valinta, vaihdot jne. – herättävät aina tunteita, ja niistä on pakko jutella joko erien välissä, pelien jälkeen tai vaikka pelimatkojen aikana.
 
Sarin mielestä parasta valmentamisessa ovat samat asiat kuin ammatissaan liikunnanopettajana.
 
– Nähdä oppimisen ilo, liikunnan nautinto pelaajien ja oppilaiden kasvoilla. Se fiilis, kun on onnistunut jossain tai on voittanut itsensä. Se ruokkii jatkamaan liikunnan parissa olemista. Ja se, että toivottavasti saan opetettua valmennettavat ja oppilaat jatkamaan liikkumista myöhemminkin – nauttimaan liikunnasta nuoruusvuosien jälkeenkin.
 
Taustalla hieno lentopalloura
 
Sari lupasi lähteä mukaan valmennukseen vuosia sitten, jos joku joukkue alkaa harjoitella riittävän lähellä. Niinpä E-tyttöjen harjoitusvuorot järjestettiin lähelle.
 
– Ja sille tielle jäin. Porukka oli sama, jolla voitimme viime vuonna pronssia C-tytöissä. Parina välivuotena tosin olin valmentamassa vanhempia tyttöjä.
 
Vesalaisen innostavan ja osaavan valmentajuuden taustalla on vuosien kokemus lentopallosta maajoukkuetta myöten sekä vankka ammattitaito liikunnanopettajana.
 
– Aloitin pelaamisen Kerimäellä ja Savonlinnassa teininä. Siirryin Jyväskylän Pesäveikkoihin, kun aloitin opinnot Liikunnalla. Pelasin SM-sarjaa vajaa kymmenen vuotta Seppo Pulkkisen valmennuksessa. Huikeita vuosia! Opin valtavasti valmentamisesta, pelaamisesta, joukkueen fiiliksen merkityksestä ja ihan vaan elämästä.
 
Sari on yksi niistä harvoista suomalaisista naislentopalloilijoista, jotka ovat edustaneet Suomea EM-kisoissa. Naisten maajoukkue on nimittäin saavuttanut EM-kisapaikan vain kaksi kertaa: kotikisoissa vuonna 1977 ja Saksassa vuonna 1989.
 
– Pelasin B- ja A-tyttöjen maajoukkueissa ja naisissakin olin pari vuotta edustamassa Suomea. Pelasimme naisten maajoukkueen EM-kisoihin Länsi-Saksaan. Se oli hieno reissu! 
 
Lähde: Lentopalloliiton kotisivut
 
Valtakunnallinen Vuoden Juniorivalmentaja valitaan vuosittain kaikkien Sinettiseurojen vuoden Juniorivalmentajien joukosta.
 
Veikkauksen mahdollistama palkinto on osa urheilukulttuurin respect-ajattelua, jolla halutaan tukea ja kannustaa Sinettiseuroja palkitsemaan vuosittain oman seuran innostavan ja osaavan nuorten valmentajan. Kiertopalkinto on käytössä lähes 600 Sinettiseurassa.
 
 
Keski-Suomen Liikunta onnittelee Saria ja kiittää upeasta työstä!