Seurat liikuttamaan turvapaikanhakijoita

9.11.2015

Monilla paikkakunnilla seurat ovat jo aktivoituneet järjestämään turvapaikanhakijoille erilaisia liikunta-aktiviteetteja. Nyt tähän työhön on tarjolla myös opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) resursseja. Lisää urheiluseuroja halutaan mukaan toimintaan.

Kuten kaikki tietävät, on Suomeen tullut ennätysmäärä turvapaikanhakijoita. Liikunta on yksi keino kotouttamiseen ja monet seurat ovatkin jo aloittaneet toiminnan turvapaikanhakijoille. Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on päättänyt myöntää veikkausvoittovaroista puoli miljoonaa euroa vastaanottokeskuksille liikunnan järjestämiseen.

Tähän Liikuttamiseen halutaan myös Keski-Suomessa paikalliset urheiluseurat aktiivisesti mukaan. Seurat voivat tarjota toimintaan ohjaajia, he voivat kutsua vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijat mukaan omaan toimintaansa tai vaikka järjestää erilaisia liikuntatapahtumia. Keski-Suomessa vastaanottokeskuksia on Jyvässeudun (Kangasvuori, Salmiranta, Puuppola, Säynätsalo) lisäksi jo nyt Petäjävedellä, Saarijärvellä, Viitasaarella, Keuruulla, Joutsassa ja Jämsässä. Uusia tulossa ilmeisesti lähiaikoina ainakin Kyyjärvelle ja Kivijärvelle.

OKM:n erityisavustus on tarkoitettu myönnettäväksi vastaanottokeskustoiminnan ylläpitäjille. Keski-Suomessa KesLi on luvannut koordinoidusti kerätä tietoja mukaan hanketoimintaan haluavista seuroista. Keski-Suomen alueen liikuntaseuroja kannustetaan ottamaan nyt nopeasti yhteyttä KesLiin, jotta olisi mahdollista liittää seuroja ja heidän toimintamuotojaan SPR:n Keski-Suomen vastaanottokeskusten hakemukseen. Vastaanottokeskusten pitää hakea avustusta ministeriöltä  20.11.2015 mennessä. Ministeriö painottaa avustamisessa eri toimijoiden yhteistyötä. Keskeistä on yhteistyö paikallisten liikunta- ja urheiluseurojen tai muiden kansalaisjärjestöjen kanssa.

Avustuksella tuetaan hankkeita, joilla luodaan ja kehitetään vastaanottokeskusten liikuntatoimintaa eri-ikäisten henkilöiden tarpeisiin. OKM:n tiedote asiasta löytyy täältä.
Valo, OK ja SPR ovat laatineet seuroille ohjeistuksen, mistä aloittaa, kun seura haluaa tarjota toimintaa turvapaikanhakijoille.

Helpoiten seura pääsee mukaan vastaamalla oheiseen KesLin sähköiseen kyselylomakkeeseen ja ilmoittamalla näin halukkuutensa ja vastaanottokeskusten kanssa yhteistyön suunnitteluun ja toteutukseen nimeämänsä henkilön.

Lisätietoja Kysekyyn liittyen Jyrki Saarela jyrki.saarela (at) kesli.fi, p 0456503771.

Kyselyyn

Lisää liikettä kaikille!

Petri Lehtoranta
aluejohtaja
Keski-Suomen Liikunta ry