Olli Määttä vuoden 2016 keskisuomalainen urheilija!

28.1.2017

Keskisuomalainen urheiluväki oli saapunut runsaslukuisena juhlistamaan keskisuomalaista liikuntaa ja urheilua Keski-Suomen Urheilugaalaan Paviljonkiin perjantai-iltana 27.1. Osallistujia gaalassa oli lähes 300 henkeä.

Juhlassa esiintyivät Keski-Suomen Liikunta ry:n jäsenseurat Reagl Capoeira, Jyväskylän Voimistelijat, Jaguars Spirit Athletes sekä tankotanssija Nita Lehto.

Tänä vuonna vietämme itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlaa, ja gaala oli osa sen virallista ohjelmaa. Juhlavuoden kunniaksi Keski-Suomen Liikunta oli kutsunut gaalaan keskisuomalaisia olympiavoittajia sekä lukuisia maakuntamme maailmanmestareita.

Juhlaan oli kutsuttuna olympiavoittajat Samppa Lajunen, Minna Leinonen, Matti Nykänen ja Jani Soininen sekä maailmanmestareita kuten Matti Heikkinen, Pasi Ikonen, Erja Jokinen, Jonne Junkkarinen, Juha Kankkunen, Minna Kauppi, Kimmo Kinnunen, Peter Kotilainen, Jani Lakanen, Pertti ”Patu” Leppälä, Tuuli Matinsalo, Tommi Mäkinen, Arttu Pihlainen, Heli Rantanen, Merja Rantanen, Mikko Ronkainen, Esko Tammilehto, Jani Tanskanen ja Jyrki Välivaara. Osa heistä oli paikalla myös itse juhlassa.

Keski-Suomen Liikunta myös muisti juhlassa virallisella standaarilla hallituksesta pois jääviä henkilöitä Petri Hagmania, Tapio Mäkeä sekä Sanna Jämseniä.

Vuoden keskisuomalainen urheilija 2016 on Olli Määttä, joka lähetti videon välityksellä kiitokset ja terveiset juhlaväelle.

 

Keski-Suomen vuoden 2016 parhaat

Maakunnallinen Vuoden urheiluteko-palkinto: JJK:n nousu Veikkausliigaan.
Perustelu: JJK:n tekemä työ keskisuomalaisen jalkapallokulttuurin hyväksi sekä joukkueen nousu ylimmälle sarjatasolle Veikkausliigaan.

Vuoden lasten liikuttaja: Muuramen kunnan Liikkuva koulu -hanke
Perustelu: Monialaisella yhteistyöllä, Liikkuva Muurame -toiminnalla, on edistetty kokonaisvaltaisesti muuramelaisten lasten ja nuorten hyvinvointia. Liikkuva koulusta aloitettu toiminta on vuosien saatossa laajennettu varhaiskasvatukseen ja aikuisiin. Erityisesti koulujen pihojen suunnitelmallinen kehittäminen monipuolisiksi lähiliikuntapaikoiksi on lisännyt kuntalaisten omatoimisen liikunnan mahdollisuuksia.

Vuoden nuorisourheiluseura: O2 Jyväskylä.
Perustelut: O2 Jyväskylä on vuosien saatossa kasvanut yhdeksi Keski-Suomen suurimmaksi lasten, nuorten ja aikuisten liikuttajaksi niin harraste- kuin kilpailutoiminnassa. Seuran toiminta on laajaa ja laadukasta. Sen 1000 jäsenestä alle 18-vuotiaita on peräti 700! Ainoastaan lajille sopivien liikuntatilojen puute on esteenä seuran kasvamiselle sen haluamalla vauhdilla.

Vuoden seuratoimihenkilö: Eero Hakonen, Äänekosken Huima
Perustelut: Eero on vuosikymmenten saatossa ollut satojen Äänekosken tapahtumien taustajoukoissa, ja aina valmiina antamaan työpanostaan tapahtumien eteen.

Jokeri-palkinto: Peter Kotilainen, Happee
Perustelu:  salibandyn maailmanmestari ja turnauksen paras maalintekijä sekä ”the most valuable player”.

Vuoden joukkue: Kirittäret.
Perustelut: Pesäpallon naisten SM-kulta.

Vuoden nuori urheilija: Eero Hirvonen, JHS
Perustelut: Yhdistetyn maailman huipulle tänä vuonna noussut Eero saavutti Rukan maailmancupissa kokonaiskilpailun 4. sijan ja murtautui useissa alkutalven kisoissa maailman kärkijoukkoon. 

Vuoden nuorisourheilun vetäjä: Päivi ja Marko Pitkänen Jämsän Retki-Veikoista.
Perustelut: Päivi on organisoinut ja vetänyt lasten suunnistuskoulua ja talvisin sisäharkkoja. Hyvällä asenteella on saanut aremmatkin lapset mukaan suunnistuksen pariin ja tsempannut kilpailu-kipinän saaneita suunnistajan alkuja eteenpäin.  Innostuneita kilpailu-kipinän saaneita junnuja on pienessä seurassa ikäluokkiensa kärkikahinoissa. Marko on ohjannut JRV:n junioreille sisäharkkoja ja ulkojuoksutreenejä ja kesäisin suunnistusharjoituksia. Vaikka harjoitukset ovat tavoitteellisia, niin niissä on säilytetty rento meininki. Päivi ja Marko ovat tehneet kokonaisvaltaista työtä seuratoiminnan eteen useita vuosia ja nyt siitä alkaa näkymään myös tuloksia.

Vuoden valmentaja: Marko Malvela, Kampuksen Plaani
Perustelut: Marko Malvelan intohimoinen ja määrätietoinen työ näkyy keskisuomalaisen uinnin menestyksenä. Hänen valmentamiaan uimareista peräti kaksi valittiin edustamaan Suomea Rion Olympia-altaaseen. Marko vastaanotti myös Suomen uimaliiton ”Vuoden Valmentaja” huomionosoituksen Uimaliiton 110-vuotisjuhlissa Hämeenlinnassa.

Elämänura-palkinto: Pauli Hintikka.
Perustelut: Pauli Hintikka on tehnyt merkittävän elämäntyön keskisuomalaisen liikuntakulttuurin eteen.
- Pauli Hintikka on kilpaillut yleisurheilussa, pesäpallossa, suunnistuksessa ja lentopallossa piiri- ja valtakunnan tasolla.
- Pauli Hintikka on kuulunut 15 vuotta Suomen Urheiluliiton liittovaltuustoon. Hän on suorittanut yleisurheilun kansainvälisen tuomarikortin vuonna 1981 ja on sen jälkeen toiminut lukuisissa kansainvälisissä ja kansallisissa yleisurheilukilpailuissa kilpailunjohtajana sekä tuomarineuvoston jäsenenä.
- Pauli on ollut SVUL:n Keski-Suomen piirin johtokunnan jäsen 20 vuotta. Toiminut SVUL:n Keski-Suomen piirin yleisurheilujaostossa sekä Keski-Suomen Yleisurheilu ry:ssä yli 30 vuotta, joista suurimman osan ajasta puheenjohtajana.
- Pauli on on ollut Toivakan Rivakan toiminnassa mukana vuodesta 1961 lähtien ja 18 vuotta vireän yleisseuran puheenjohtajana. Hänet on kutsuttu seuran kunniapuheenjohtajaksi vuonna 2016.
- Lisäksi Pauli on ollut sekä Toivakan että Jyväskylän Maalaiskunnan liikuntalautakunnan jäsen yhteensä yli 20 vuoden ajan.
- Pauli on myös hienosti yhdistänyt ammattinsa ja harrastuksensa osallistuessaan aktiivisesti Suomen ja Jyväskylän Poliisiurheiluseuran toimintaan.

Vuoden vammaisurheilija: Leo Lähteenmäki
Perustelut: Leo Lähteenmäki on ansiokkaasti ja menestyksellisesti kehittynyt urheilijana. Toukokuun EM-uinneissa Funchalissa hän saavutti hopeaa 50m vapaauinnissa ajalla 26.17. Rion Paralympialaisissa Leo jäi samalla matkalla finaalin ulkopuolelle vaivaisella kuudella sadasosalla sijoittuen lopulta 10:ksi.

Vuoden urheilija: Olli Määttä
Perustelu: Nuoresta iästään huolimatta jopa Olli on pystynyt murtautumaan NHL:n puolustajien kärkijoukkoon, ja tähänastisen uran huipentumana saavutti viime kauden päätteeksi himoitun Stanley Cup –mestaruuden.

 

Lajiliittojen Vuoden Urheiluteot 2016

Ammunta: Minna Leinosen olympiaedustus

Hiihto: Verneri Poikosen hyvä menestys maastohiihdossa

Jalkapallo: JJK:n ja JyPK:n edustusjoukkueiden liiganousut

Lentopallo: Suvi Kokkonen, huikea lentopalloura

Pesäpallo: Kirittäret

Ratsastus: Ääneseudun Ratsastajien esteratsastusjoukkue: Pinja Laine, Minna Hannula, Emmi Hallikainen

Salibandy: Seppo Pulkkinen sekä Jani Mäcklin.

Suunnistus: Inka Nurmisen EM ja SM - menestys

Tanssi: Tepika ry:n pari Dumitru Cernei - Oona Oinas

Voimistelu: Tanssi- ja voimisteluseura Illusionin varapuheenjohtaja Anne Salmisen vapaaehtoistyö voimistelun hyväksi

Yleisurheilu: Finlandia Marathon
 

Muut huomionosoitukset

TUL: Jyväskylän Pallokerhon nousu jalkapallon Naisten Liigaan


Maakunnallinen sinettikannustusstipendi: Swimming Jyväskylä.


Keski-Suomen Urheiluakatemian vuoden 2016 opiskelijaurheilija –stipendit:
Juuso Hassi, Henri Manninen, Marlene Niemi, Miia Niittynen ja Niklas Vettanen

 

Keskisuomalaisten kuntien vuoden liikuntateot 2016

Hankasalmi: ammattitaitoinen jumppaohjaaja Päivi Hänninen

Joutsa: Johanna Heino

Jyväskylä: Lähiliikunnan palveluketjun kehittämishanke Huhtasuolla 2013-2016

Jämsä: Jämsänkosken Ilveksen kiekkojaoston kiekkokoulu

Kannonkoski: Jukka Kainulainen / Palloilutoiminnan pitkäaikainen ohjaaminen      

Karstula: Maarit Muhonen, Karstulan Kiva/yleisurheilu

Keuruu: Jouni Peräinen, Keuruun Seurakunta

Kinnula: Vapaa-aikaohjaaja Harri Kinnunen

Kivijärvi: liikunnan harrastaja ja tukija Hannu Sepponen

Kyyjärvi: Tomi Mäntysen jääkiekkoharrastus

Laukaa: Vihtavuoren Pamaus / jalkapallon tukiryhmä Tapsa-Cup

Luhanka: Saviojan hevostilan pitäjä Teresa Halttusen toiminta

Multia: Aktiivinen liikuttaja Rauha Sorsa

Muurame: Muuramen Mursut ry

Petäjävesi: Petäjäveden kunnan vanhuspalveluiden aktiivinen työ ikääntyneiden liikunnan harrastamisen lisäämiseksi

Pihtipudas: Muurasjärven frisbeegolf -rata          
Saarijärvi: Kunnon Kuntoon/ Sanna Hautasen liikuntapalvelut 

Toivakka: Toivakan MLL:n Apinapuisto-hanke

Uurainen: Höytiän kyläyhdistys

Viitasaari: Lasten ja nuorten salibandyn ohjaaja Heimo Tuukkanen

Äänekoski: Äänekosken Huima ry:n juniorijalkapallojaoston toiminta vuoden 2016 aikana