​Kiikun kaakun kaadunko? Jyväskyläläisille senioreille maksuton liikunnallinen luentosarja etäyhteyksin huhti-toukokuussa

1.4.2021

Jyväskylän kaupunki järjestää senioreille ja heidän läheisilleen suunnatun liikunnallisen luentosarjan huhti-toukokuussa etäyhteyksin. Maksuttoman luentosarjan avulla halutaan herätellä ajatuksia senioreiden toimintakykyyn liittyen sekä käsitellä erilaisia kaatumisen ennaltaehkäisyyn liittyviä asioita. Luentoaiheina ovat muun muassa jalkojen voimien säilyttävä voimaharjoittelu kotona, ravitsemuksen vaikutus vireyteen sekä neuvoja siihen, kuinka päästä ylös maan tasalta vahingon sattuessa. Luentosarja on osa Pysytään pystyssä - senioreiden kaatumisten ennaltaehkäisy -hanketta sekä valtakunnallista Voimaa vanhuuteen -mentorointiohjelmaa. Se on toteutettu Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelujen, terveyspalvelujen ja ikääntyneiden palvelujen yhteistyönä.

Tiedote 24.3.2021.
Jyväskylän kaupunki

Keskiviikko 7.4. kello 14.30: Ravitsemuksen vaikutus vireyteen ja liikkumiskykyyn

  • Luennoitsija ETT dosentti Merja Suominen, Gery Ry
  • Luennolla käsitellään ravitsemuksen suurta merkitystä mielen ja kropan vireyteen sekä keinoja säilyttää voimat mahdollisimman hyvällä tasolla kaatumisten ehkäisemiseksi.

Tiistai 20.4. kello 9: Tasapainoa ja voimaa arkeen

  • LuennoitsijaTtM ft Saila Hänninen, Ikäinstituutti
  • Luennolla käsitellään voima- ja tasapainoharjoittelua sekä niiden merkitystä senioreille. Esimerkiksi alaraajojen voima vaikuttaa merkittävästi toimintakykyyn ja arjessa selviytymiseen, jonka vuoksi lihasvoiman harjoittaminen on tärkeää. Oikein toteutettu voimaharjoittelu on turvallista iästä riippumatta.

Perjantai 23.4. kello 13.30: Turvallista liikkumista tukevat palvelut

  • Luennoitsijoina Jyväskylän kaupungin työntekijöitä eri toimialoilta
  • Tällä luennolla käydään läpi kaupungin omia senioreille suunnattuja palveluja, jotka tukevat turvallista liikkumista. Erityisenä asiana esille nousee apuvälineen merkitys turvallisen liikkumisen mahdollistajana.

Tiistai 4.5. kello 14: Mitä teen, jos olen kaatunut? Kuinka pääsen ylös?

  • Luennoitsijana ft Titta Vehmala, ikääntyneiden palvelut
  • Jokaiselle käy vahinko joskus. Voit kaatua pihalla liukkailla tai horjahtaa kumoon sisällä tavaraa lattialta nostaessa. On hyvä tietää, kuinka itse on helpoin päästä ylös tai kuinka voi toista auttaa, vaikka omat voimat olisivatkin pienet. Luennolta saat hyviä vinkkejä, kuinka kotona voit helpottaa ylös pääsyä, ylösnousun tekniikasta sekä hyvistä avustustavoista.

Luentojen kesto on noin 1,5 tuntia ja ne välitetään Zoom-etäyhteyden kautta. Luennolle voi osallistua kotona tietokoneen, tabletin tai puhelimen välityksellä. Laitteessa tulee olla verkkoyhteys. Äänen ja kuvan laatuun vaikuttaa suuresti vastaanottajan laitteen toiminnot ja verkkoyhteyden toimivuus. Tapahtumaan on hyvä liittyä noin 5–15 minuuttia ennen sen alkua. Yhdelle luennolle mahtuu mukaan 290 ensimmäistä osallistujaa. Luennoille ei tarvitse ilmoittautua erikseen, vaan osallistuminen tapahtuu Voimaa vanhuuteen -tapahtumien verkkosivuilla painamalla luennon nimestä.

Luennot ja osallistumislinkit osoitteessa:  https://www.jyvaskyla.fi/liikunta/senioriliikunta/voimaa-vanhuuteen-ohjelma/voimaa-vanhuuteen-tapahtumat

 

Kuinka läheiset voivat vaikuttaa Mandariinimummojen ja Ristikkopappojen toimintakykyyn?

Jyväskylän kaupunki on toteuttanut senioreiden toimintakyvyn ylläpidosta ajatuksia virittäviä videoita yhteistyössä Teatteri Eurooppa Neljän kanssa. Mandariinimummot ja Ristikkopapat -videoilla halutaan humoristisin keinoin herätellä pohtimaan, kuinka hyvä ajatus toisen henkilön auttamisesta voikin passivoida senioria sekä heikentää ajansaatossa hänen toimintakykyään. Usein apu on tarpeen, mutta välillä on hyvä antaa senioreiden toimia myös itsenäisesti.

– Vuosien saatossa olen huomannut, että teemme helposti asiat toisen puolesta ajattelematta mihin tilanne voi johtaa. Monesti työntekijä saa kiitosta asiakkailta, kun hän tekee asiat asiakkaan puolesta. Nykytiedon ja kokemuksen pohjalta olemme pyrkineet kulkemaan asiakkaan vierellä auttaen niissä hetkissä, missä hän todella apua tarvitsee, mutta vahvistaen ja tukien hänen oman toimintakykynsä säilymistä. Näillä videoilla onkin ihana herätellä ajatuksia ikääntyneiden auttamisesta, kertoo Ikääntyneiden palvelujen palveluesimies Eila Ahvenainen.

Mandariinimummot – senioreiden toimintakyvyn ylläpitäminen: https://www.youtube.com/watch?v=cgTbq53mkFY

Ristikkopapat – senioreiden toimintakyvyn ylläpitäminen: https://www.youtube.com/watch?v=Ayn9AcSz2w8

 

Lisätietoja

Senioriliikunnan vastaava liikunnanohjaaja Lotta Lepoaho
p. 050 3118915, lotta.lepoaho[a]jyvaskyla.fi