Jyvässeudun Paini-Ässät uudistumassa: Lukkopaini ohjelmaan

19.5.2017

Lukkopaini ohjelmaan

Jyvässeudun Paini-Ässät uudistumassa

Yli viisikymmentävuotiaan, uudistuvan seuran toimintaohjelmassa on nykyään pienille tytöille ja pojille kohdentuvana Peuhapainia ja jäykistymisvaarassa oleville aikuisille Konkkapolville kuntoliikuntatoimintaa. Syyskuussa käynnistetään uutena toimintamuotona 13 -18-vuotiaiden Lukkopaini. Kaikki nämä toiminnat toteutetaan Kuokkalan Graniitin painimolskilla.

Seuran toimintaideologiaan pohjautuen alle 18-vuotiaille tarkoitettu toiminta tarjotaan harrastajille maksuvapaana toimintana kuitenkin siten, että harrastajille on seuran toimesta maksettu tapaturmavakuutus. Maksuttomuus pohjautuu ohjaajien perinteiseen talkootyövetoiseen toimintaan ja siihen, että nuorisoliikuntaan myötämielinen Jyväskylän kaupunki ei peri alle 18 v. harjoitustoiminnasta vuoromaksuja. Aikuisikäisiltä Konkkapolvilta seura perii pienen salimaksun.

Jyvässeudun Paini-Ässät ry on perustettu 23.7.1963 Jyväskylän talousalueen silloisten painiseurojen Jyväskylän Lohen, Nousun ja Weikkojen sekä Muuramen Yrityksen, Säynätsalon Riennon ja Vaajakosken Kuohun painitoimijoiden yksituumaisella päätöksellä aikuisten miesten painitoimintaa pönkittäväksi seuraksi. 25.11.1992 vuosikokoukseen saakka seuran nimi oli Jyväskylän Työväen Painiseura ry, kokouksessa seuran nimeksi tuli tosi selvän äänestyksen tuloksena Jyvässeudun Paini-Ässät.

Seura tosiaan perustettiin raavaitten miesten painin erikoisseuraksi, mutta kuitenkin jo vuoden 1964 syksyllä lähinnä Jyväskylän Nousun nassikoiden ankaraan painostukseen pohjautuen seuran toimintaohjelmaan otettiin myös poikapaini. Alkuvuosien treenipaikka miehillä ja pojilla oli silloisen Keskuskansakoulun alakerrassa sijainnut painisali, alakerran pienissä tiloissa hikoilivat myös nyrkkeilijät ja painonnostajat.

Seuran perustamisen ja ensimmäisten 25 vuoden toiminnan alkuun panevana ja toiminnan vauhdittajana oli Vaajakosken Kuohun trikoissa molskilla menestynyt Kauko Jaatinen. Hänen johdolla perustamansa seuran painijat ovat menestyneet TUL:n ja Suomen mestaruuskilpailuissa sekä edustivat Työväen Urheiluliittoa kansainvälisissä liitto-otteluissa ja Suomea maaotteluissa sekä arvokilpailuissa.

Merkittävää on ollut myös se, että seura on yhdessä TUL:n ja Painiliiton kanssa kasvattanut neljä kansainvälisen luokan painituomaria.

80-luvun alkuvuosina seuralla oli niin vahva miespainijoiden sakki, että osaava painija oli asettaa jokaiseen kymmeneen miesten painisarjaan. Olympiavoittaja Rauno Mäkisen johdolla seura saavutti miesten SM-sarjassa komeasti pronssitilan.

Painin erikoisseuraksi perustettu JyPÄ on toiminut koko toimintahistoriansa ajan hyvin yleisseuramaiseen malliin. Alkuvuosina poikapainijat kisailivat seuran nimissä useissa lajeissa. 80-luvulla mukaan tuli perhe- ja kuntoliikunta ja erittäin vilkas judotoiminta. Kymmenkunta vuotta Mirja Hirvensalo pyöritti JTPS:n alaisuudessa Judo-Ässien toimintaa.

Tämän vuosikymmenen Paini-Ässät on perinteitä kunnioittava ja tulee jatkossakin olemaan hyvin uudistushaluinen seura. Lapsille ja nuorille korostetaan Jaatisen Kaken oppien mukaisesti monipuolisten liikuntataitojen oppimisen ja harrastamisen tärkeyttä.

Seuran uudet internetsivut ovat valmistumassa Viitaniemen Ammattikoululla opiskelijoiden toimesta oppilastyönä. Osoite tulee jatkossakin olemaan www.painiassat.fi

Teksti: Hannu Kiminkinen