Kannanotto: Lapsiin ja nuoriin panostus on investointi, ei kuluerä

6.9.2023

Jyväskylän kulttuuri- ja liikuntalautakunta antoi 5.9. kokouksessa esityksen ensi vuoden kulttuuri- ja liikuntapalvelujen talousarviosta, jossa kerrotaan, että Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelujen hinnastoon tulee korotuksia ja uusia maksuja 18.9. alkaen.

Ymmärrän hyvin kaupungin vaikean taloustilanteen, jolle on olemassa avoimesti kerrotut syyt. Silti kesken toimintakauden lisätyt hinnat maksuttomille vuoroille on kohtuutonta ja vastuutonta sadoille vapaaehtoistoimijoille tehdä tuollainen päätös kesken syyskauden. Yhdistykset ovat tehneet budjetit ja kausimaksut harrastajille kevään ja kesän aikana, ne on myös useimmissa seuroissa laskutettu. Nyt koko budjetointi täytyy repiä auki, ja tiedottaa tulevista maksunkorotuksista.

Kausimaksujen korotus vaikuttaa eniten vähävaraisiin perheisiin, joissa tilastojen mukaan lapset ja nuoret voivat valmiiksi jo huonommin. Heidän pitää päästä jatkossakin tasavertaisina harrastusten piiriin. Nyt säästetään, mutta tulevaisuuden kustannukset ovat sen johdosta monikymmenkertaiset.

Eettisesti ja nuorten (taloudellisen) yhdenvertaisuuden näkökulmasta erittäin huono päätös, jonka toivon valtuuston ymmärtävän lopullista päätöstä tehdessään. Toivon, että lapsiin ja nuoriin kohdistuvat kustannukset nähtäisiin investointina, ei kulueränä.


Petri Lehtoranta, aluejohtaja
Keski-Suomen Liikunta ry

-----------------------------------------

Kannanotto liittyy tiedotteeseen mm.:

"Uudistettuun hinnastoon on koottu mm. kaupungin liikuntapaikkojen tila- ja kertamaksut, ohjatun toiminnan kurssimaksut, virkistyskalastusmaksut, virkistysalueiden käyttöön liittyvät maksut sekä vuokrattavan välineistön ja kaluston maksut. Hinnasto otetaan käyttöön 18.9.2023 alkaen. 

Hinnastoon tulee lukuisia korotuksia, hinnoitellaan uusia liikuntapaikkoja ja maksukategorioita. Hinnantarkistusten taustalla on liikuntapalveluille jo tälle vuodelle asetettu nouseva tulotavoite.

Uudessa hinnastossa junioreille maksullisiksi tulevat uutena liikuntapalvelujen hallinnoimat liikuntasalit ja –hallit sekä koulujen ja päiväkotien liikuntasalit."

https://www.jyvaskyla.fi/uutinen/2023-09-05_kulttuuri-ja-liikuntalautakunta-antoi-592023-esityksensa-2024-talousarviosta-ja