Mielipide: Liikunnan edistäminen oltava myös hyvinvointialueen toimintaa

28.3.2022

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen yhtenä tärkeänä tavoitteena on kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja sekä hillitä kustannusten kasvua. Liikunnalla on keskeinen rooli ennaltaehkäisevässä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä, sairauksien hoidossa ja kuntoutuksessa.  Suurin osa suomalaisista liikkuu terveytensä ja hyvinvointinsa kannalta liian vähän, ja liian vähäisestä liikunnasta syntyvät kustannukset ovat Suomessa yli 3 miljardia euroa vuodessa (UKK Instituutti 2018). Keski-Suomessa tämä tarkoittaa vähintään 175 miljoonaa euroa vuodessa.

Hyvinvoinnin ja terveyden hyötyjen varmistamiseksi liikunnan edistäminen ja siihen liittyvä liikuntaneuvonta sekä palveluketjut tulee kirjata hyvinvointialueiden strategiaan. Järjestöjen ja hyvinvointialueiden välille tulee rakentaa järjestelmällinen vuoropuhelu ja yhteistyö, jotta järjestöjen osaaminen, palvelut ja vapaaehtoistyön voimavarat tulevat alueellisen hyvinvointityön käyttöön.

Nyt historiallisella ensimmäisellä valtuustokaudella päätöksentekijöiden sekä hyvinvointialueen toimijoiden olennainen suunnan valinta on, meneekö Keski-Suomi kohti kallista ongelmien korjaamista vai asukkaiden elämänlaadun, työ- ja toimintakyvyn sekä yleisen hyvinvoinnin lisäämistä.

Liikunta on merkittävä osa terveyden edistämistä ja hyvinvointia.

Me Keski-Suomen Liikunnassa haluamme, että maakunnassamme myös ikääntyvällä väestöllä olisi mahdollisimman monta elinvoimaista vuotta edessäpäin ja tukea sellaisia toimenpiteitä, jotka sen mahdollistavat. Lisäämällä resursseja liikuntaan sekä yleisesti terveyden edistämiseen on investointi tulevaisuuteen.


Petri Lehtoranta
aluejohtaja
Keski-Suomen Liikunta ry