Joulusanat: Urheilu kaipaa arvostamisen kulttuuria

22.12.2016


Urheilu kaipaa nyt asennemuutosta ja arvostamisen kulttuuria enemmän kuin rahaa

Viime aikoina olen saanut lukea lausuntoja liittyen suomalaisen urheilun tilaan ja huomannut, miten negatiivinen ja muita arvosteleva retoriikka on hiipinyt myös urheiluperheen sisään.  Eri medioiden palstoilla moitimme itseämme huonosta urheilumenestyksestä ja laitetaan se puuttuvien resurssien piikkiin.

Puhutaan vain siitä, miten vähän urheilua tuetaan ja haaveillaan isommista tukirahoista jopa toisten järjestön kustannuksella. Kyseenalaistetaan avoimesti erilaisella toiminta-ajatuksella toimivien liikuntaorganisaatioiden olemassaolon oikeutus, jotta omalle toiminnalle tulisi lisää arvostusta ja tilaa.

Olen ajatellut, että jospa tästä eteenpäin kaikki urheilun sisällä olevat toimijat alkaisivatkin kehumaan toistensa tekemistä ja aikaansaannoksia ja kertomaan niistä omissa organisaatioissaan ja omille sidosryhmilleen.  Jospa ne ryhtyisivätkin arvostamaan toisten urheilujärjestöjen toimintaa siitä huolimatta että tavoitteet tai kohderyhmä on eri kuin itsellä.

Toisten kehumisella on yllättäviä vaikutuksia. Samalla kun kehut muita, arvostus itseäsi ja omaa tekemistäsi kohtaan myös kasvaa.

Kun Suomi-neito ensi vuonna täyttää 100 vuotta, on meillä valtava ja vahva kansanliike hallussamme. Suunnataan energia tekemiseen ja yhteisiin tavoitteisiin. Ollaan ylpeitä itsestämme ja kerrotaan kaverin saavutuksista muillekin. Laitetaan hyvä kiertämään.

Näin toimimalla saavutamme liikunnalle ja urheilulle taas sellaisen aseman tässä yhteiskunnassa, jota arvostetaan myös meidän urheiluperheen ulkopuolellakin.

Kyllä se rahakin sitten sieltä tulee.

 

Hyvää joulua ja liikunnallista uutta vuotta!

Petri Lehtoranta
aluejohtaja